Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi suspendă participarea în ultimul tratat nuclear rămas în vigoare

Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi suspendă participarea în ultimul tratat nuclear rămas în vigoare

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat astăzi, în discursul său în fața parlamentarilor, că Rusia își suspendă participarea la tratatul New START cu Statele Unite, care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părți.

Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi suspendă participarea în ultimul tratat nuclear rămas în vigoare
Sursa foto: Profimedia Images
de Alin Tarnovschi    |    21 Feb 2023   •   14:11

"În acest sens, mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive", a declarat Vladimir Putin, după aproape un an de la începerea războiului din Ucraina.

Noul tratat START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare în anul următor și a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani, imediat după ce președintele american Joe Biden și-a preluat mandatul.

Tratatul limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite și Rusia le pot desfășura, precum și desfășurarea de rachete și bombardiere terestre și submarine pentru a le lansa.

Rusia deține cel mai mare stoc de arme nucleare din lume, cu aproape 6.000 de focoase, potrivit experților. Împreună, Rusia și Statele Unite dețin aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume - suficient pentru a distruge planeta de mai multe ori.

Citeşte şi: Vladimir Putin, discurs după un an de război cu Ucraina: "Urmează schimbări extraordinare în întreaga lume"

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Rusia SUA Joe Biden
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close