Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin și-a concediat întregul personal de frică să nu fie otrăvit. Are oameni care îi gustă mâncarea

Vladimir Putin și-a concediat întregul personal de frică să nu fie otrăvit. Are oameni care îi gustă mâncarea

Vladimir Putin devine din ce în ce mai paranoic. Liderul de la Kremlin se teme că o persoană din cercul său de apropiați îl va otrăvi.

Vladimir Putin și-a concediat întregul personal de frică să nu fie otrăvit. Are oameni care îi gustă mâncarea
Sursa foto: getty images
de Georgiana Adam    |    18 Mar 2022   •   11:50

Informațiile au fost obținute de jurnalistul american Craig Copetas de la surse din serviciile de spionaj. Acesta susține că luna trecută Putin și-a înlocuit întregul personal, adică 1.000 de oameni. Printre persoanele concediate se numără personalul de la curățenie, secretare și bucătari. 

Mai mult decât atât, liderul de la Kremlin ar avea oameni care îi gustă mâncarea înainte de a o consuma.

Lista cu oponenţii lui Putin care au fost otrăviţi, închişi sau ucişi

Potrivit jurnalistului, otrava ar fi metoda preferată pentru comiterea asasinatelor în Rusia.

Chiar zilele trecute a avut loc un protest în faţa Ambasadei Rusiei de la Washington. O listă cu numele oponenţilor lui Vladimir Putin care au fost otrăviţi, închişi sau ucişi de regimul de la Kremlin a fost postată în faţa instituţiei. 

Primul pe listă este Alexey Navalny, fostul lider al Opoziţiei din Rusia, care a fost otrăvit cu neurotoxina letală Noviciok, în 2020. Noeurotoxina i-a fost pusă în lenjeria intimă şi a avut efecte devastatoare asupra corpului său. În prezent, Navalny este încarcerat, după ce a fost a fost condamnat la 2 ani și jumătate pentru fraudă.

Pe locul al doilea se află fosta jurnalista rusă şi activista pentru drepturile omului, Anna Politkovskaya, care, în anul 2004, a fost otrăvită, dar a supraviețuit. Doi ani mai târziu jurnalista a fost găsită împușcată într-un lift. Înainte de a muri, Politkovskaya a descris Rusia ca fiind țara cu "cea mai coruptă justiție din lume".

Podiumul este încheiat de Sergei Magnitsky, expertul fiscal care a descoperit o schemă de fraudă a rambursării taxelor, în care erau implicaţi oficiali guvernamentali ruşi. El a fost arestat, reţinut aproape un an fără proces, iar ulterior ar fi murit din cauza abuzurilor suferite în detenţie.

Pe lista din poarta ambasadei Rusiei de la Washington se regăseşte şi Boris Nemtsov, fostul vicepremier rus şi activist pentru drepturille omului. El a murit la puţin timp după ce acordase un interviu în care l-a criticat pe Putin şi corupţia din rândul puterii de la Kremlin. Boris Nemtsov a fost împuşcat în cap pe un pod din Moscova.

Şi unul dintre cei mai importanți susținători ai drepturilor omului din Rusia, care era şi avocatul celebrei ziariste anti-Putin, Anna Politkovskaya, a avut aceeaşi soară. Stanislav Markelov a murit la 34 de ani, după ce a fost împuşcat în cap pe o stradă aglomerată din Moscova.

Lista mai conţine încă opt nume de jurnalişti, activişti şi politicieni, care au murit în condiţii suspecte, în ultimii ani.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close