Antena 3 CNN Externe Lista cu oponenţii lui Putin care au fost otrăviţi, închişi sau ucişi

Lista cu oponenţii lui Putin care au fost otrăviţi, închişi sau ucişi

Protest în faţa Ambasadei Rusiei de la Washington. O listă cu numele oponenţilor lui Vladimir Putin care au fost otrăviţi, închişi sau ucişi de regimul de la Kremlin a fost postată în faţa instituţiei. Protestatarii nu s-au oprit aici şi au adus şi o plăcuţă prin care au schimbat numele străzii în "Calea Zelenski".

Lista cu oponenţii lui Putin care au fost otrăviţi, închişi sau ucişi
Sursa foto: Abaca Press / AA/ABACA | Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Mar 2022   •   08:42

Primul pe listă este Alexey Navalny, fostul lider al Opoziţiei din Rusia, care a fost otrăvit cu neurotoxina letală Noviciok, în 2020. Noeurotoxina i-a fost pusă în lenjeria intimă şi a avut efecte devastatoare asupra corpului său. În prezent, Navalny este încarcerat, după ce a fost a fost condamnat la 2 ani și jumătate pentru fraudă.

Pe locul al doilea se află fosta jurnalista rusă şi activista pentru drepturile omului, Anna Politkovskaya, care a fost ucisă în urmă cu 15 ani. Înainte de a muri, Politkovskaya a descris Rusia ca fiind țara cu "cea mai coruptă justiție din lume".

Podiumul este încheiat de Sergei Magnitsky, expertul fiscal care a descoperit o schemă de fraudă a rambursării taxelor, în care erau implicaţi oficiali guvernamentali ruşi. El a fost arestat, reţinut aproape un an fără proces, iar ulterior ar fi murit din cauza abuzurilor suferite în detenţie.

Pe lista din poarta ambasadei Rusiei de la Washington se regăseşte şi Boris Nemtsov, fostul vicepremier rus şi activist pentru drepturille omului. El a murit la puţin timp după ce acordase un interviu în care l-a criticat pe Putin şi corupţia din rândul puterii de la Kremlin. Boris Nemtsov a fost împuşcat în cap pe un pod din Moscova.

Şi unul dintre cei mai importanți susținători ai drepturilor omului din Rusia, care era şi avocatul celebrei ziariste anti-Putin, Anna Politkovskaya, a avut aceeaşi soară. Stanislav Markelov a murit la 34 de ani, după ce a fost împuşcat în cap pe o stradă aglomerată din Moscova.

Lista mai conţine încă opt nume de jurnalişti, activişti şi politicieni, care au murit în condiţii suspecte, în ultimii ani.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close