Antena 3 CNN Externe Reacția Moscovei, după ce Zelenski a spus că rezultatul negocierilor de pace trebuie supus la vot

Reacția Moscovei, după ce Zelenski a spus că rezultatul negocierilor de pace trebuie supus la vot

Rusia a admis că Ucraina are dreptul de a decide convocarea unui referendum în care poporul să se pronunțe asupra unui posibil acord de pace obținut la negocieri.

Reacția Moscovei, după ce Zelenski a spus că rezultatul negocierilor de pace trebuie supus la vot
Sursa foto: Hepta.ro
de Adrian Iclozan    |    22 Mar 2022   •   15:59

Ideea referendumului a fost evocată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

''Ucraina este un stat suveran, așadar (ucrainenii) pot și trebuie să facă anumite proceduri statale interne'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Într-un interviu acordat luni, președintele Volodimir Zelenski a semnalat că un eventual compromis obținut la negocierile cu Rusia în privința încetării luptelor și a garanțiilor de securitate pentru Kiev va trebui supus unei consultări populare în Ucraina.

Rusia cere în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea țării, un statut oficial pentru limba rusă, recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeii anexate și dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.

Ucraina și-a anunțat deschiderea în privința unui statut de neutralitate, cu garanții de securitate solide din partea Occidentului însă a semnalat că nu acceptă concesii în privința integrității sale teritoriale.

Zelenski, declarație despre soarta unui eventual acord la negocieri

"Orice compromis în negocierile cu Rusia, menit să pună capăt conflictului, va fi supus unui referendum în Ucraina", a declarat Zelenski într-un interviu pentru un site de știri regional ucrainean, citat de AFP.

"Am explicat-o pentru toate grupurile de negocieri: atunci când vorbiți despre toate aceste schimbări (dintr-un eventual acord, n.r.)m noi le vom supune unui referendum", a continuat președintele ucrainean.

"Poporul va trebui să se pronunțe asupra unor forme de compromis. Și ține de discuțiile noastre cu Rusia în ce vor consta aceste compromisuri", a adăugat el.

Președintele ucrainean a revenit asupra problemei-cheie a apartenenței Ucrainei la NATO, după ce a recunoscut, recent, că Ucraina nu va face parte din această organizație.

" Noi nu suntem acceptați, pentru că statelor membre le este frică de Rusia. Asta-i tot. Și noi trebuie să ne calmăm și să spunem: 'Ok, este nevoie de alte garanții de securitate'", a explicat președintele ucrainean.

Aceste garanții ar urma să vină tot de la niște state din NATO, pe care însă Zelenski nu le-a nominalizat.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski referendum
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close