Antena 3 CNN Externe Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: "Nu ne temem de nimeni și de nimic"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: "Nu ne temem de nimeni și de nimic"

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat națiunii, marți dimineață, după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut independența așa-numitelor republici populare Donețk și Lugansk, controlate de separatiști și a anunțat că trupele Moscovei "vor menține pacea" în regiunile respective.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: "Nu ne temem de nimeni și de nimic"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    22 Feb 2022   •   09:21

"Suntem pe pământul nostru. Nu ne temem de nimeni și de nimic. Nu datorăm nimic, nimănui și nu vom renunța la nimic în favoarea nimănui. Și suntem încrezători în asta", a spus liderul de la Kiev în mesajul său.

Calificând anunțul Moscovei drept o încălcare a suveranității și integrității naționale a Ucrainei, Zelenski a adăugat că frontierele internaționale ale țării vor rămâne "ca atare", în ciuda declarațiilor și amenințărilor Rusiei, și că Ucraina contează pe măsuri efective și clare din partea susținătorilor săi internaționali.

Remarcile lui Zelenski vin după ce, în discursul care a precedat recunoașterea republicilor separatiste, Vladimir Putin a numit Ucraina un stat creat artificial de Lenin, căruia Stalin i-a anexat regiuni din România, Polonia și Ungaria și care a primit Crimeea de la fostul lider sovietic Nikita Hrusciov, în 1954.

"SUA vor impune sancțiuni Rusiei pentru această încălcare clară a dreptului internațional și a suveranității și integrității terioriale a Ucrainei", a spus Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul american la ONU.

"Putem fi, vom fi și trebuie să fim uniți în apelurile noastre ca Rusia să își retragă forțele, să se întoarcă la dialogul diplomatic și să conlucreze la o soluție pașnică", a adăugat ea.

Marea Britanie a anunțat, la rândul său, că impune noi sancțiuni, care vor intra marți în vigoare.

Franța și Germania au convenit, la rândul lor, să răspundă cu sancțiuni deciziei de recunoaștere a regiunilor separatiste de către Rusia.
 

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Vladimir Putin Ucraina
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close