Antena 3 CNN Externe www.tourneo.ro: Cele şapte minuni ale Bucureştiului

www.tourneo.ro: Cele şapte minuni ale Bucureştiului

www.tourneo.ro: Cele şapte minuni ale Bucureştiului
27 Iul 2009   •   23:16
PUBLICITATE. Indiferent de câţi bani ai în buzunar sau câte stele are camera de hotel unde stai, fie că eşti cazat la Hotel Capşa sau Hotel Caro, fie că te-ai oprit la Hotel Ambasador, dacă ai un weekend la dispoziţie în Bucureşti sunt anumite lucruri pe care trebuie neaparat să le vezi.

Prima parte, şi cea mai plăcută, include doar câteva locuri pe care într-o zi liberă ai timp să le vizitezi chiar dacă eşti mai minuţios. Orice tur al Bucureştiului ar trebui să înceapă de la Casa Presei Libere (numită în trecut Casa Scânteii) - ultima clădire din epoca comunistă pe care o vezi când ieşi din oraş şi urmezi drumul spre aeroport sau prima care-ţi va lua ochii, când intri în Bucureşti venind dinspre nord.

Zacuscă, colaci şi brânzoaice pe Şoseaua Kiseleff

Unul dintre cele mai frumoase şi originale lucruri pe care Bucureştiul le are de arătat este Muzeul Satului, situat pe Şoseaua Kiseleff nr 28-30, chiar în Parcul Herăstrău. Muzeul a fost inaugurat în 1936 şi la vremea respectivă a fost unul din primele muzee etnografice în aer liber din lume. A scăpat de mai multe ori cu bine din calea intenţiilor comuniste de strămutare pe un alt amplasament în afara Bucureştiului, pe locul său fiind preconizată extinderea zonei rezidenţiale a conducerii RSR. Acum are 121 de complexe distincte totalizând 338 de monumente, iar patrimoniul mobil are circa 54.000 de obiecte. În zilele speciale, în cadrul muzeului se pun pe picioare pieţe ţărăneşti unde se găsesc de vânzare diferite bunătăţi tradiţionale, de la zacuscă, colaci şi brânzoaice, până la muşchiuleţ de viţel afumat sau căni de lut lucrate manual. De marţea până duminica muzeul este deschis până la ora 19.00 şi numai lunea se închide la 17.00, programul de vizită începând în fiecare zi de la ora 9:00.

Ca să revii în timpurile noastre, la ieşirea din muzeu o poţi lua la dreapta spre Casa Presei şi dai de Hard Rock, cafenea plină ochi de costume celebre dintre care cel mai spectaculos este cel al lui Elton John. Din păcate, după ce în local s-a interzis fumatul, acesta s-a cam umplut de familii cu copii care se bat cu săbii făcute din baloanele cumpărate în parcul de distracţii din imediata apropiere. Dacă eşti fumător şi rockerul din tine nu mai este metallistul convins ci a ajuns să asculte Cold Play, atunci shake-ul de vanilie este foarte bun, pentru că berea fără ţigară parcă nu merge aşa de bine.

După acest moment, următorul loc pe lângă care veţi trece în drumul spre oraş va fi Arcul de Triumf, puţin mai mic decât fratele său din Paris, dar asemănător şi la fel de impunător. Monumentul aduce aminte clar trecătorului de un lucru - că se află în Micul Paris.

"Mereu actual. Din 1906"

Următorul loc de bifat pe listă este Muzeul Ţăranului Român. În niciun caz nu trebuie sărit acest loc, pentru că este unul dintre cele mai frumoase şi mai înţelepte locuri din oraş, şi - asa cum ii spune sloganul - "mereu actual. Din 1906.". Dincolo de uşa lui începe timpul. Aici veţi găsi săli de clasă vechi, biserici, inscripţii, costume. După cum spun chiar cei de la muzeu, ţăranul de altădată nu se înconjura de lucruri multe, strălucitoare şi moarte. Tot ei spun că nu ştiu alţii cum sunt, cum zicea şi Creangă, dar ei se simt bine în muzeul lor şi vă asigur că la fel vă veţi simţi şi dumneavoastră.

După ce aţi vizitat muzeul, nu rataţi terasa de la ieşire cu privelişte într-o grădină bine îngrijită şi tivită cu pomi fructiferi. Dacă tot aţi luat loc, luaţi şi un suc de mere şi o fasole zdravăn bătută îmbogăţită cu ceapă aurie prăjită pe deasupra. Şi dacă nu aţi reuşit să vă potoliţi foamea, nu trataţi cu indiferenţă platoul haiducesc.

În incinta muzeului este şi o librărie la fel de frumoasă şi bine integrată în toată înţelepciunea milenară din care acum faceţi parte şi dumneavoastră.

La pas, pe Calea Victoriei

După muzeu, îndreptaţi-vă paşii pe Calea Victoriei şi mergeţi până daţi de Muzeul de Artă şi de Ateneul Român, ambele amplasate chiar lângă Hotel Hilton, hotel de cinci stele a cărui arhitectură se încadrează perfect în peisajul local. Fără discuţie Calea Victoriei trebuie bătută ?la pas? şi nu cu masina. Este zona de shopping, iar locurile de parcare sunt destul de greu de găsit. Oricum zona merită şi doar pentru a sta câteva minute in faţa Ateneului Român sau pentru a da o tură prin Muzeul de Artă unde acum se ţine şi o expoziţie dedicată geniului Yves Saint Laurent.




Grote şi flori

Cum coborâţi pe Calea Victoriei de la Ateneul Român spre Dâmboviţa, după ce lăsaţi pe stânga Hotel Majestic iar pe dreapta Hotel Novotel şi Hotel Capitol, la intersecţia cu Regina Elisabeta o luaţi la dreapta şi la circa 300 metri se face pe partea dreaptă Parcul Cişmigiu, un parc cu un farmec aparte. Rondul Roman, Aleea Şahistilor, Izvorul lui Eminescu, Monumentul Eroilor Francezi, Izvorul Sissi Stefanidi, Platanul Secular, lacul, pajiştile şi straturile de flori, copacii şi tufişurile, colinele şi platourile, grotele şi aleile, sunt doar câteva dintre frumuseţile ce trebuie vizitate. Ar fi păcat să-l rataţi! Puteţi să închiriaţi şi o barcă şi să încercaţi să vă pierdeţi într-o plimbare pe lacul din centrul parcului.

Bere după o reţetă veche de mai bine de 100 de ani

Şi pentru că după atâta drum prin Bucureşti sigur vi s-a făcut sete, nu rataţi Caru cu Bere. Este unul dintre cele mai frumoase restaurante din Bucureşti care reînvie atmosfera urbei de altădată. Aşa că, boieri dumneavoastră, sunteţi invitaţi la o bere facută după o reţetă proprie din 1879 şi, în funcţie de apetit, la un ciolan bine făcut sau la o porţie de papanaşi buni de tot. Nu are rost să vă gândiţi la siluetă. Tot acolo se ţin spectacole de dans încinse de maeştrii ai mişcării şi de fete frumoase.

Centrul Vechi şi manechinele "apetisante"

Pe înserate, cel mai plin de viaţă loc din Bucureşti este Centrul Vechi unde câteva străzi au fost renovate. Sunt terase lângă terase cu mâncare bună şi cu multă vânzoleală tinerească până în zori, subliniind astfel unul dintre marile avantaje pe care le are Bucureştiul ca oraş turistic - este foarte treaz, foarte 'nonstop' în comparaţie cu alte capitale. Unul dintre localurile care-ţi sare în ochi printre zecile de umbreluţe este Bordello's de pe strada Şelari. În vitrină sunt nişte manechine în lenjerie apetisantă (bănuiesc că nu v-aţi fi aşteptat să fie îmbrăcate în măicuţe) iar pe pereţii localului sunt puse mai multe poze alb negru cu doamne fără inhibiţii ale anilor trecuţi. Aici poţi servi o găleată de bere rece, dar şi mâncăruri gustoase.
Preţurile în zonă sunt acceptabile şi similare de la terasă la terasă.



A doua clădire din lume

După miezul nopţii, ultima plimbare ar trebui să fie pe drumul care te duce la Palatul Parlamentului, a doua mare clădire din lume după Pentagon, pe care Ceauşescu nu a reuşit s-o termine. Clădirea are 12 nivele la suprafaţă şi 8 subterane. Construcţia ei a fost începută în 1983 şi este unul dintre cele mai controversate proiecte din România. Se muncea în 3 ture, 24 de ore în fiecare zi. Cred că este frumos de văzut noaptea pentru că întunericul o mai îmblânzeşte şi o face mai puţin autoritară pentru simplul turist. În plus este şi frumos luminată. Interiorul poate fi vizitat numai cu programare.

După acest tur al Bucureştiului, făcut destul de rapid, vă puteţi retrage la hotel pentru a vă odihni.

Şi pentru a vă convinge că Bucureştiul nu este o destinaţie scumpă în comparaţie cu alte capitale, aveţi mai jos câteva variante de cazare:




Tarife de weekend (Mic dejun si toate taxele incluse. Valabile doar prin intermediul www.tourneo.ro.)

Hotel Crowne Plaza 5* 69 euro singla / 88 euro dubla
Hotel Parliament 4* 59 euro singla / 65 euro dubla
Hotel Central 4* 49 euro singla / 52 euro dubla
Hotel Opera 3* 49 euro singla / 52 euro dubla
Hotel Razvan 3* 39 euro singla / 44 euro dubla

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close