Antena 3 CNN Externe Talibanii anunță că au lichidat ultimul bastion al rezistenței. "Valea Panjshir a fost curățată complet", susține purtătorul de cuvânt al militanților

Talibanii anunță că au lichidat ultimul bastion al rezistenței. "Valea Panjshir a fost curățată complet", susține purtătorul de cuvânt al militanților

Talibanii susțin că au capturat Valea Panjshir, ulima redută a rezistenței anti-militanți, după ce în ultimele zile au venit din zonă informații care relatau avansul islamiștilor.

Talibanii anunță că au lichidat ultimul bastion al rezistenței. "Valea Panjshir a fost curățată complet", susține purtătorul de cuvânt al militanților
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    06 Sep 2021   •   10:07

"Provincia Panjshir a intrat complet sub controlul Emiratului Islamic al Afganistanului", a spus principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

"Valea a fost complet 'curățată' (...) Cu această victorie și în baza celor mai recente eforturi ale noastre, țara noastră a ieșit din vârtejul războiului iar poporul nostru va trăi fericit în pace și libertate, pe întreg teritoriul afgan", a adăugat el.

Susținerile militanților sunt greu de verificat în absența unor surse independente, notează BBC, care precizează că pe rețelele sociale au apărut imagini cu talibanii la poarta complexului guvernatorului de provincie.

Postul britanic menționează însă că nu a putut verifica autenticitatea acestor imagini.

Purtătorul de cuvânt taliban: Liderii rezistenței din Panjshir 'lipsesc'

Mujahid a mai spus, luni, că foștii lideri din Panjshir "lipsesc" în prezent. El a afirmat că Afganistan este și casa acestora și că "dacă vor, se pot întoarce".

Potrivit oficialului taliban, armele capturate de la rebelii din Panjshir vor intra în rezerva militară a noului regim.

Zabihullah Mujahid a anunțat, tot luni, că zborurile interne au fost reluate în Afganistan și că noii conducători de la Kabul așteaptă să vadă și reluarea curselor aeriene internaționale.

El a arătat că guvernele din Turcia și Qatar au ajutat la reluarea serviciilor aeroportuare la Kabul

Rezistențea neagă pierderea Văii Panjshir

Înainte de conferința de presă a lui Zabihullah Mujahid, luptătorii din rezistență au negat că Valea Panjshir ar fi căzut în mâinile islamiștilor.

"Nu este adevărat, talibanii nu au capturat Panjshir. Resping afirmațiile lor", a spus Ali Maisam, un purtător de cuvânt al Frontului Național de Rezistență, NRF.

NRF a postat, de asemenea, pe Twitter că luptătorii din rezistență continuă lupta.

Liderul NRF, Ahmad Massoud, a postat duminică seara pe contul de Facebook că, în conformitate cu decizia Consiliului înțelepților religioși (Ulema), luptătorii din subordinea sa sunt deschiși la negocieri cu talibanii.

Însă Zabihullah Mujahid a spus că negocierile cu rebelii nu au fost posibile, întrucât aceștia au dat "răspunsuri negative" la încercările talibanilor de a aplana conflictul.

×
Subiecte în articol: Zabihullah Mujahid Valea Panjshir
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close