Antena 3 CNN Externe Zelenski cere protecție pentru exilații din Belarus după moartea disidentului Șișov

Zelenski cere protecție pentru exilații din Belarus după moartea disidentului Șișov

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ordonat, miercuri, revizuirea măsurilor de securitate în cazul cetîțenilor belaruși aflați în exil pe teritoriul Ucrainei, în contextul asasinării disidentului Vitali Șișov.

Zelenski cere protecție pentru exilații din Belarus după moartea disidentului Șișov
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    05 Aug 2021   •   09:05

„Fiecare bielorus care poate deveni ținta criminalilor din cauza poziției politice publice trebuie să obțină o protecție specială și de încredere”, a menționat Zelensky într-un comunicat.

Zelensky a ordonat Ministerului de Interne și serviciului de securitate SBU să „elaboreze un algoritm clar pentru evaluarea posibilelor riscuri” pentru a „elimina orice amenințare pentru oameni”.

Un activist al opoziției din Belarus, Vitali Șișov, a fost găsit mort marți în capitala Ucrainei, la câteva ore după ce fusese dat disparut, iar autoritățile ucrainene suspectează un asasinat.

Acesta a fost gasit spânzurat într-un parc din orașul Kiev. Vitali Șișov era președintele asociației Casa Belarusă din Ucraina (BDU), o organizație care îi ajută pe disidenții belaruși să se stabilească în străinătate.

Cabinetul președintelui a mai afirmat că Zelenski “se așteaptă la o investigație cuprinzătoare în privința tuturor circumstanțelor care înconjoară moartea lui Șișov”.

Multi disidenți din Belarus s-au refugiat în exil, în principal în Ucraina, Polonia și Lituania, din cauza acțiunilor de reprimare comise de regimul Aleksandr Lukașenko.

Organizația Casa Belarusă din Ucraina (BDU) a acuzat regimul de la Minsk de comiterea asasinatului.

"Nu există niciun dubiu că este vorba despre o operațiune planificată a serviciilor secrete, pentru lichidarea unei persoane care era într-adevar un pericol pentru regimul din Belarus", a transmis organizația.

×
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close