Antena 3 CNN Externe Zelenski recunoaște că forțele ucrainene pierd Donbasul

Zelenski recunoaște că forțele ucrainene pierd Donbasul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că regiunea estică Donbas va fi "din nou ucraineană",  în contextul în care forțele ruse continuă să avanseze progresiv în sud-estul țării.

Zelenski recunoaște că forțele ucrainene pierd Donbasul
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    28 Mai 2022   •   10:24

În discursul său de vineri noaptea, Zelenski a numit situația actuală din Donbas drept "foarte dificilă" și a invocat creșterea puterii de foc și a numărului de militari mobilizați de Rusia în regiune.

"De aceea trebuie să ne creștem apărarea, să ne creștem rezistența, iar Donbasul va fi din nou al Ucrainei. Chiar dacă Rusia va aduce toată suferința și ruina în Donbas, vom reconstrui fiecare oraș, fiecare comunitate. Nu există o alternativă reală", a subliniat Zelenski.

Departamentul de Apărare al SUA a precizat, vineri, că Rusia continuă să câștige teren în Donbas.

Ucraina continuă să facă apel la partenerii internaționali, inclusiv Regatul Unit, să îi furnizeze sisteme multiple lansatoare de rachete, pentru a contracara ofensiva rusă.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a menționat că "o decizie în acest sens nu a fost luată".

CNN a relatat săptămâna aceasta că administrația Biden se pregătește să trimită sisteme MLRS în Ucraina, ca parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate, care ar putea fi anunțat de săptămâna viitoare.

MLRS și versiunea sa mai ușoară, HIMARS, pot lansa proiectile până la 300 de kilometri, în funcție de tipul de muniție, ceea ce înseamnă că armata Kievului ar putea lovi ținte mai adânc în interiorul teritoriilor rusești.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Donbas
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close