Antena 3 CNN Externe Zelenski încearcă imposibilul în SUA: liderul de la Kiev discută cu Joe Biden și cu senatorii americani deblocarea ajutorului pentru Ucraina

Zelenski încearcă imposibilul în SUA: liderul de la Kiev discută cu Joe Biden și cu senatorii americani deblocarea ajutorului pentru Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este primit, marți, la Casa Albă de președintele american Joe Biden, în condițiile în care ajutorul militar suplimentar pentru Kiev este blocat în Congres și nu se întrevăd șanse de deblocare.

de Alina Anghel    |    11 Dec 2023   •   13:24

Între timp, pe front, rușii pregătesc o distrugere sistematică a sistemului energetic ucrainean, care să vulnerabilizeze populația în timpul iernii.

Asta, după ce ofensiva din vară a Kievului a avut rezultate sub așteptări.

Vizita lui Zelenski la Washington este a treia pe care președintele ucrainean o întreprinde în SUA, de la începutul războiului declanșat de Rusia.

Citește și: Un ucigaș satanist și canibal a fost eliberat de Rusia. Bărbatul a luptat în războiul din Ucraina

"Vizita lui Zelenski la Casa Albă are loc într-un moment critic al negocierilor din Congres, în ceea ce privește ajutorul de urgență acordat Ucrainei.

Administrația Biden a avertizat cu privire la potențialele consecințe pentru Ucraina și regiune, dacă membrii Congresului nu vor aproba ajutorul suplimentar. Potrivit Secretarului de Presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, întâlnirea de la Casa Albă dintre Joe Biden şi Volodimir Zelenski este menită să sublinieze 'angajamentul de nezdruncinat al Statelor Unite de a sprijini poporul ucrainean în timp ce se apără împotriva invaziei brutale a Rusiei'. 

Cu toate acestea, Congresul nu pare să fie mai aproape de un acord, după un vot eșuat în Senat, săptămâna trecută, și în contextul în care republicanii condiționează pachetul de ajutor financiar de modificări ale politicii de imigrare și de frontieră.

Zelenski, invitat de republicani să le vorbească senatorilor care îi blochează ajutorul pentru Ucraina

Președintele Biden și omologul ucrainean vor discuta, printre altele, despre eforturile de cooperare în domeniul Apărării, inclusiv despre proiecte comune pentru producerea de arme și sisteme de apărare aeriană.

În cazul în care Congresul nu votează pachetul de ajutor înainte de sărbători, Casa Albă va trebui să facă alegeri dificile în ceea ce privește aprovizionarea cu arme a Ucrainei.

Oficiali de rang înalt ai administrației Biden au avertizat în ultimele săptămâni cu privire la epuizarea fondurilor pentru Ucraina și la potențialele consecințe.

De menționat este și faptul că președintele ucrainean a fost invitat de liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, și de liderul republican Mitch McConnell, să vorbească la o reuniune a tuturor senatorilor.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, se va întâlni și el cu Zelenski", a relatat Alina Anghel, senior editor Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close