Antena 3 CNN Externe Zelenski: "Severodonețk și Lîsîceansk sunt moarte!" Primar: "Sunt destule forțe în oraș!"

Zelenski: "Severodonețk și Lîsîceansk sunt moarte!" Primar: "Sunt destule forțe în oraș!"

Forțele ucrainene de apărare rezistă în fața inamicului în Severodonețk, dar sunt depășite numeric de forțele ruse, mai puternice.

Zelenski: "Severodonețk și Lîsîceansk sunt moarte!" Primar: "Sunt destule forțe în oraș!"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    06 Iun 2022   •   19:10

Afirmația a fost făcută luni după-amiază de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o discuție cu jurnaliștii.

"Rezistăm (la Severodonețk, n.r.), dar inamicul este mai numeros și mai puternic", a spus Zelenski, adăugând că Severodonețk și orașul învecinat, Lîsîceansk, sunt "moarte".

Căderea celor două orașe importante în mâinile rușilor ar oferi Moscovei un control aproape total în regiunea Lugansk, amintește BBC.

În pofida pesimismului afișat de liderul de la Kiev, primarul din Severodonețk, Oleksandr Striuk, a spus că militarii ucraineni nu vor părăsi acest oraș cu importanță strategică ridicată.

Potrivit agenției ucrainene Unian, Striuk a declarat că situația "se schimbă de la o oră la alta" dar că în oraș sunt "suficiente forțe și mijloace" pentru a recâștiga localitatea din mâinile rușilor.

Anterior, Kievul a anunțat că șeful serviciilor militare de informații, generalul Kirilo Budanov, a vizitat acest oraș asediat de trupele Moscovei.

Șeful spionajului militar ucrainean, vizită-surpriză în cel mai fierbinte loc de pe linia frontului

Vizia lui Budanov vine pe fondul informațiilor că situația luptătorilor ucraineni din oraș s-a înrăutățit. 

Serghei Gaidai, guvernatorul militar ucrainean al regiunii Lugansk, a adus, luni, precizări în acest sens, după ce la finele săptămânii trecute forțele ucrainene au anunțat că au recuperat o parte dintre pozițiile cedate anterior rușilor.

"Luptele intense continuă în oraș. Apărătorii noștri au reușit, o vreme, să contraatace și au eliberat aproape jumătate din oraș. În prezent însă, situația noastră s-a înrăutățit din nou", a precizat Gaidai.

El a reiterat că rușii recurg la "tactica standard a pământului pârjolit" și a arătat că evacuarea celor aproximativ 15.000 de civili aflați încă în oraș este imposibilă din cauza luptelor.

Șeful spionajului ucrainean a inspectat unitățile din Severodonețk

Generalul Budanov a inspectat activitatea unităților de informații din Severodonețk, a precizat Directoratul de Informații ucrainean pe canalul său de pe platforma Telegram și pe site-ul său guvernamental, fără a preciza momentul exact al vizitei

"Budanov a fost pus la curent cu situația operațională în această zonă a frontului și a stabilit acțiunile viitoare ale unităților Directoratului Principal de Informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării", a mai precizat sursa citată.

Declarația adaugă că Rusia bombardează cu prioritate în zonă orașul Lîsîceansk, aflat într-o poziție strategică în apropierea râului Doneț.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close