Antena 3 CNN High Tech ARCA ARCA va plasa pe orbită anul viitor CubeMessenger, un satelit bulgăresc de mici dimensiuni

ARCA va plasa pe orbită anul viitor CubeMessenger, un satelit bulgăresc de mici dimensiuni

ARCA va plasa pe orbită anul viitor CubeMessenger, un satelit bulgăresc de mici dimensiuni
Sursa foto: Foto: boreas-space.com
02 Aug 2012   •   14:17

În vara anului 2013, racheta Haas 2C va plasa pe orbită CubeMessenger, următorul satelit bulgăresc. CubeMessenger, construit de către echipa bulgară BOREAS (Bulgarian Orbital Research and Satellites) este un satelit cu o durată de funcţionare cuprinsă între o saptămână şi o lună.

Satelitul va fi folosit pentru a testa şi îmbunătăţi echipamentele de comunicaţii şi de control a atitudinii şi pentru a obţine experienţă practică în operarea sateliţilor de mici dimensiuni. CubeMessenger va fi echipat cu o cameră digitală pentru a fotografia orbita joasă a Pământului.
 
Haas 2C, racheta purtătoare, este un vehicul plasator pe orbită, într-o singură treaptă, aflat în prezent în construcţie şi testare la ARCA. Este o rachetă low-cost foarte uşoară şi este propulsată de un motor rachetă cu combustibil lichid, care foloseşte kerosen în rolul de carburant şi oxygen lichid ca oxidant. Motorul este construit în cea mai mare din materiale compozite şi foloseşte un sistem de răcire prin ablaţie pentru reducerea costurilor şi creşterea siguranţei.
 
“Suntem foarte încântaţi să lucrăm la noul satelit bulgăresc. Parteneriatul nostru cu ARCA este garantat să dea rezultate datorită credinţei comune că cercetarea spaţiala nu merită să fie ingnorată şi are un beneficiu universal. Această misiune comună va fi un pas vital înainte în dezvoltarea tehnologiei spaţiale atât în Bulgaria cât si în România" a precizat echipa BOREAS.
 
“Împreună putem realize lucruri măreţe. BOREAS sunt vecinii şi partenerii noştri. Este o nouă eră în explorarea spaţiului, iar lansatoarele orbitale şi sateliţii nu mai sunt exclusive agenţiilor guvernamentale. România şi Bulgaria vor avea capabilitatea să plaseze sateliţi comerciali pe orbita terestră şi să desfăşoare cercetare spaţială pe cont propriu”, a afirmat Dumitru Popescu, preşedintele ARCA.
 
Alături de CubeMessenger, racheta Haas 2C va mai transporta un satelit românesc a cărui identitate va fi comunicată în scurt timp.

BOREAS este o echipă internațională de studenți, bazată în Sofia şi Bulgaria. Sunt uniți prin entuziasm şi motivaţi de pasiunea comună pentru explorarea spaţiului. În prezent, echipa este formată din studenți de la Universitatea Tehnică din Sofia, Noua Universitate Bulgară, Colegiul Militar Regal din Canada şi Universitatea Emiratelor Arabe Unite

Proiectele viitoare ale BOREAS includ PAISIUS, un radiotelescop orbital de mici dimensiuni și ALCEK, o sondă de orbitare a Lunii care va realiza o analiza spectroscopică a suprafeței astrului.
×
Subiecte în articol: Bulgaria

Philip Morris susține inovația

Cum îţi construieşti un sistem video de monitorizare pentru casă sau afacere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close