Antena 3 CNN High Tech Computerul care a prevestit CINE iese preşedintele Americii. Cum arată maşinăria utilizată acum şase decenii

Computerul care a prevestit CINE iese preşedintele Americii. Cum arată maşinăria utilizată acum şase decenii

Computerul care a prevestit CINE iese preşedintele Americii. Cum arată maşinăria utilizată acum şase decenii
de O.P.    |    01 Noi 2012   •   07:56

Pe 4 noiembrie, în urmă cu şase decenii, americanii mergeau din nou la vot pentru a-şi alege preşedintele. Sondajele arătau o luptă strânsă între cei doi candidaţi de atunci: republicanul Dwight D. Eisenhower şi democratul Adlai Stevenson.

Atunci s-a încercat pentru prima dată un experiment îndrăzneţ. Prezentatorul televiziunii CBS, Charles Collingwood a mers într-o încăpere în care era plasată o maşinărie ciudată: "Un UNIVAC este o maşină electronică fabuloasă, pe care am împrumutat-o ca să ne ajute să prezicem aceste alegeri pe baza rezultatelor preliminarii“ - spunea jurnalistul într-un reportaj difuzat la televizor.

"Ai vreo predicţie pentru noi, UNIVAC?“, a întrebat Collingwood. Pentru că din partea maşinăriei nu a venit niciun răspuns, iar calculatorul nu s-a mişcat, pentru telespectatori UNIVAC părea o cutie mare şi proastă. "Trebuie să spun că eşti o maşină extrem de nepoliticoasă. Dar este un calculator teribil de rapid“, a mai spus Collingwood, încercând să salveze situaţia.

Calculatorul făcuse însă predicţia, însă programatorii opriseră difuzarea informaţiei, deoarece rezultatul părea ireal. Calculatorul îl scosese învingător pe Eisenhower, deşi toate şansele păreau să îi surâdă lui Stevenson.

"În timp ce erau date publicităţii rezultatele votului din ţară, previziunea făcută de UNIVAC era reală şi era tot mai evident că ar fi trebuit să avem destul curaj ca să credem maşina de prima dată“, a declarat un reprezentant al Remington Rand.









×
Subiecte în articol: Alegeri SUA
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close