Antena 3 CNN High Tech Cum se spionează cu mobilul. 5% dintre celularele din România, folosite ca dispozitive de ascultare

Cum se spionează cu mobilul. 5% dintre celularele din România, folosite ca dispozitive de ascultare

Cum se spionează cu mobilul. 5% dintre celularele din România, folosite ca dispozitive de ascultare
08 Iun 2009   •   20:48

Nu trebuie să fii detectiv sau angajat al serviciilor secrete pentru a-ţi spiona iubitul, iubita sau chiar proprii angajaţi. A devenit la îndemâna oricui dispune de câteva sute de euro şi de un telefon mai modern. După calculele detectivilor, aproximativ 5% dintre telefoanele mobile din România sunt folosite ca dispozitive de ascultare, prin instalarea unui program simplu care nu lasă urme, doar urmări.

Depistează partenerul infidel, supraveghează copii, angajaţii sau asociaţii. Sunt câteva dintre îndeletnicirile unui nou program de spionaj ieftin şi uşor de instalat. Sunt zeci de site-uri din România care vând produsul mai mult sau mai puţin legal.

E vorba despre un software care se comandă în funcţie de seria telefonului, spune o persoană care vinde un asemenea program. ?Există un fişier, se transferă în bluetooth şi de acolo se face instalarea. După ce a fost introdus pe telefon se setează un număr de telefon de pe care se spionează softul respectiv, iar de pe acel număr de telefon poţi să urmăreşti ce mesaje trimite, ce mesaje primeşte, când deschide, închide sau schimbă cartela?, a explicat vânzătorul softului.



Pare complicat la prima vedere, dar nu e deloc aşa. Tot ce trebuie să facă cineva pentru a spiona o persoană este să pună mână pe telefonul acesteia şi să formeze un cod. Instalarea programului durează aproape 10 minute şi nu lasă urme nici pe telefon şi nici pe factură.

Din această cauză interesul pentru astfel de produse este foarte mare. Peste 200 de companii vând în prezent, pe internet, programe care activează astfel de funcţii. Până şi preţul poate fi unul avantajos, fiind vorba de 600 de euro, adică aproximativ 2.400 de lei.

Până aici lucrurile par interesante. Totul se poate schimba într-o secundă, dacă furia celui care află că e spionat atinge culmea tribunalului

?Este legal doar dacă este folosit de persoanele autorizate, nu şi de persoanele fizice?, a explicat Bogdan Oancea, specialist IT.

În trecut, doar FBI a folosit o astfel de tehnologie pentru a asculta capi interlopi sau alţi suspecţi. Astăzi, programele de acest tip sunt la îndemâna oricui.

Observator

×
Subiecte în articol: telefon mobil
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close