Antena 3 CNN High Tech Dezvăluiri incredibile despre cum sunt spionate TOATE conturile de pe internet. "Ei pot să îţi vadă ideile pe măsură ce le tastezi”

Dezvăluiri incredibile despre cum sunt spionate TOATE conturile de pe internet. "Ei pot să îţi vadă ideile pe măsură ce le tastezi”

Dezvăluiri incredibile despre cum sunt spionate TOATE conturile de pe internet. "Ei pot să îţi vadă ideile pe măsură ce le tastezi”
Sursa foto: Foto: www.thenewnewinternet.com
07 Iun 2013   •   07:54

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi FBI au acces la serverele a nouă giganţi americani în domeniul Internetului. Printre aceştia se numără Microsoft, Yahoo!, Google şi Facebook. Oficialii americani susţin că, în acest fel, supraveghează activităţi în străinătate, relatează AFP.

Publicaţia Washington Post a fost contactată de un fost angajat în domeniul informaţiilor care a furnizat documente, inclusiv o prezentare PowerPoint, ce descrie parteneriatul dintre agenţia de spionaj NSA şi societăţi în domeniul Internetului.

Ce spun giganţii americani în domeniul internetului despre spionarea utilizatorilor de către agenţiile americane

Programul secret se numeşte "PRISM" şi funcţionează începând din 2007. Programul permite NSA să se conecteze la serverele firmelor, printr-un portal, cu scopul de a consulta informaţii despre utilizatori despre care există elemente ce permit să se creadă "în mod rezonabil" că se află în străinătate. Procedura se desfăşoară fără vreo ordonanţă din partea justiţiei.

Legea americană îi protejează pe cetăţeni de o supraveghere fără ordonanţă, însă persoanele din afara teritoriului american nu beneficiază de această protecţie şi pot să fie spionate în mod legal.

"Analişti care utilizează sistemul pe un portal de Internet la Fort Meade (o bază militară în apropiere de Washington) este necesară să introducă “selectori” sau cuvinte de căutare, astfel încât probabilitatea ca ţinta să fie străină să depăşească 51%", arată Washington Post.

În cadrul acestui program participă şi Skype, AOL, YouTube, Apple şi PalTalk. Platforma de găzduire de fişiere Dropbox urmează să se alăture în curând.

Potrivit The Guardian, NSA poate să consulte "e-mailuri, convorbiri video şi audio, înregistrări video, fotografii, conversaţii pe Skype, transfer de fişiere, detalii de pe reţele de socializare şi altele". Comunicările pe Skype pot fi spionate în direct.

Peste 77.000 de rapoarte de informaţii au citat PRISM, arată raportul prezentat de Washington Post.

Reprezentanţii Google au declarat într-un comunicat că sunt "foarte atenţi faţă de securitatea datelor utilizatorilor". "Divulgăm date statului federal doar în acord cu legea şi examinăm aceste cereri cu atenţie", afirmă aceştia.

Acest spionaj a fost permis de o lege adoptată în timpul lui George W. Bush, prelungită şi promulgată de către Barack Obama în decembrie 2012, în pofida îngrijorării congresemenilor faţă de acest adevărat "cec în alb" acordat NSA.

"O experienţă directă a acestor sisteme şi un sentiment de oroare faţă de posibilităţile pe care le oferă au determinat un ofiţer din domeniul informaţiilor să furnizeze prezentarea PowerPoint despre PRISM şi alte documente Washigton Post, cu scopul de a dezvălui ceea ce el apreciază că este o intruziune şocantă în viaţa privată", scrie Washington Post.

"Ei pot să îţi vadă ideile formându-se pe măsură ce le tastezi", a mărturisit acest ofiţer pentru ziar.

Dezvăluirile apar după cele ale cotidianului britanic despre alt program NSA, prin care agenţia de spionaj culege toate "înregistrările telefonice" ale abonaţilor operatorului Verizon.

×
Subiecte în articol: FBI internet microsoft Google Facebook
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close