Antena 3 CNN High Tech Directorul general al Yahoo, Carol Bartz, a fost concediată prin telefon

Directorul general al Yahoo, Carol Bartz, a fost concediată prin telefon

Directorul general al Yahoo, Carol Bartz, a fost concediată prin telefon
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
07 Sep 2011   •   11:08

Directorul general al Yahoo, Carol Bartz, a fost concediată prin telefon de preşedintele consiliului de administraţie al companiei, Roy Bostock, după un mandat de doi ani şi jumătate marcat de stagnarea acţiunilor şi de distanţarea de partenerul din China, Alibaba, informează Reuters.

Interimatul va fi asigurat de directorul financiar al Yahoo, Tim Morse.

Compania va căuta un nou lider, care trebuie să conducă o luptă grea pe piaţa publicităţii online şi conţinutului cu rivali de talia Google şi Facebook.
   
Acţiunile Yahoo au urcat cu 6% în sesiunea de tranzacţionare de seară la New York. Valoarea acţiunilor este uşor mai ridicată decât la începutul mandatului lui Bartz, în ianuarie 2009.
   
"Îmi pare foarte rău să vă anunţ că tocmai am fost concediată prin telefon de către preşedintele consiliului de administraţie al  Yahoo. A fost o plăcere să lucrez cu voi toţi şi vă doresc toate cele bune de acum înainte", scrie Bartz într-un scurt mesaj email trimis angajaţilor, citat de Reuters.
   
Unii analişti au arătat că plecarea lui Bartz semnalează că compania a rămas fără opţiuni, după ce nu a reuşit să-şi asigure o poziţie dominantă pe piaţa advertisingului şi conţinutului online şi a fost nevoită să cedeze operaţiunile pe căutare către Microsoft în cadrul unui parteneriat.
       
Yahoo a rămas una dintre cele mai populare destinaţii de pe internet, dar se confruntă cu o concurenţă tot mai dură din partea unor jucători noi, precum Facebook, dar şi din partea vechilor giganţi care au făcut istorie în spaţiul online, ca Google.
   
Valoarea de piaţă a Google este de 170 miliarde de dolari, de peste zece ori mai mare decât Yahoo, care are o capitalizare de circa 16 miliarde de dolari.
   
O sursă apropiată companiei a declarat că decizia de a o concedia pe Bartz a fost votată în unanimitate de cei opt membri independenţi din Consiliul de Administraţie.
   
Carol Bartz şi cofondatorul Yahoo Jerry Yang, de asemenea membri ai Consiliului, nu au participat la şedinţă, a adăugat persoana citată.
   
Yahoo deţine 40% din acţiunile companiei chineze Alibaba, care controlează mai multe site-uri foarte populare în China, cea mai importantă piaţă de creştere la nivel mondial. Yahoo deţine de asemenea, în parteneriat cu operatorul japonez de telecomunicaţii mobile Softbank, compania Yahoo Japan.
   
Analiştii estimează că activele din Asia ale Yahoo valorează între 7 miliarde de dolari şi 9 miliarde dolari.
   
Relaţiile dintre Yahoo şi Alibaba s-au deteriorat semnificativ în timpul mandatului lui Bartz. Fondatorul companiei chineze, Jack Ma, a încercat fără succes să cumpere participaţia deţinută de partenerul american.
  
Bartz mai avea peste un an din contractul de patru ani cu Yahoo.

×
Subiecte în articol: yahoo Google telefon microsoft
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close