Antena 3 CNN High Tech Invenţie românească: Aplicaţie care detectează cancerul de piele, pe telefonul mobil

Invenţie românească: Aplicaţie care detectează cancerul de piele, pe telefonul mobil

Invenţie românească: Aplicaţie care detectează cancerul de piele, pe telefonul mobil
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
20 Iul 2011   •   21:03

O poză cu telefonul mobil îţi poate salva viaţa. Un grup de tineri cercetători români a pus la cale o aplicaţie care analizează riscul de a avea sau nu cancer de piele. Invenţia a devenit rapid un succes mondial. Au fost interesati de ea,atat posibilii pacienti,dar si specialistii din intreaga lume.
 
Opt luni au lucrat tinerii cercetătorii până au fost siguri că aplicaţia este bună. Ideea, pe cât e de revoluţionară, pe atât e de simplă. Tot ce trebuie să faci este să fotografiezi o aluniţă de pe corp. Iar telefonul îţi spune dacă aluniţa fotografiată prezintă vreun risc de cancer. Aplicaţia a avut un succes fulger.

Comenzile au venit din toate colţurile lumii: SUA, Europa şi Japonia. Aşa că românii vor să continue.



Deşi este cel mai răspândit tip de cancer, puţini români ştiu să recunoască semnele melanomului malign. Adică ale cancerului de piele. Nu orice aluniţă este un motiv de îngrijorare. La medic ar trebui să ajungem atunci când observăm câteva schimbări.

Dacă nu e depistat în fază incipientă, cancerul de piele este o boală incurabilă. Vaccinurile recent descoperite încetinesc evoluţia bolii, însă nu o opresc. Un tratament complet costă 120 de mii de dolari şi asigură stagnarea bolii timp de opt-nouă luni.

×
Subiecte în articol: cancer de piele telefon mobil
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close