Antena 3 CNN High Tech Mouse-ul aniversează marţi 40 de ani

Mouse-ul aniversează marţi 40 de ani

Mouse-ul aniversează marţi 40 de ani
09 Dec 2008   •   17:52

Lansat pe 9 decembrie 1968, mouse-ul împlineşte marţi 40 de ani. Douglas Engelbart este cel care a inventat dispozitivul, şi primul care l-a utilizat pentru a demonstra noi modalităţi de lucru cu computerele, anunţă BBC News.
Primul mouse pe care Engelbart l-a folosit în cadrul unei demonstraţii, la Fall Joint Computer Conference (FJCC), era construit din lemn şi avea un singur buton. Mai multe dintre tehnologiile prezentate în cadrul evenimentului respectiv au inspirat crearea de hardware şi software utilizate în prezent pe scară largă.

"A fost un eveniment excelent şi totul era real", a declarat Jeff Rulifson, în prezent director al grupului de cercetare VLSI al companiei Sun. În 1968 Rulifson era arhitect şi programator pentru unele dintre aplicaţiile prezentate la FJCC.
Mai mulţi cercetători aflaţi în spatele modelelor demonstrative originale, s-au reunit pentru a marca sărbătoarea, în cadrul unor evenimente speciale de sărbătorire a celei de-a 40-a aniversări a mouse-ului, organizate în California.
Mouse-ul, construit de Bill English, l-a ajutat pe Engelbart să demonstreze modul în care fişierele text puteau fi unite, decupate, copiate şi replicate, precum şi noi metode de utilizare a reţelelor de computere, pentru a colabora la diverse proiecte sau pentru a co-edita documente.
Rulifson s-a alăturat grupului pe care Engelbart l-a adunat la Stanford Research Institute din California, după ce s-a întâlnit cu acesta în 1965.
Engelbart dorea să transforme computerele într-un ajutor care să potenţeze inteligenţa umană şi să le permită utilizatorilor să opereze mai eficient şi mai productiv.
Demonstraţia din 1968 a utilizat un sistem computerizat numit NLS, dezvoltat pentru a pune ideile avangardiste la acel moment în formă practică.
"Cred că oamenii au rămas cu o fixaţie pe mouse. Este un simbol palpabil, însă ideea din spate a fost de a amplasa texte în cadrul sistemului şi de a le da o nouă flexibilitate. Am avut demonstraţii de editare de texte şi hyperlinkuri, pe care le utilizăm şi azi", a precizat Rulifson.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: aniversare
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close