Antena 3 CNN High Tech Roboţi-infirmiere. Cum arată aparatele care îngrijesc bătrâni

Roboţi-infirmiere. Cum arată aparatele care îngrijesc bătrâni

Roboţi-infirmiere. Cum arată aparatele care îngrijesc bătrâni
Sursa foto: Foto: Videonews
de M.Z.    |    06 Oct 2011   •   21:16

În Japonia, îmbătrânirea populaţiei poate fi o bună oportunitate de a face bani, după ce afacerea cu roboţi care îngrijesc bătrâni şi bolnavi îşi ia avânt. Aparatele îi spală pe oameni pe cap, se transformă din scaun în pat sau le asigură oamenilor comunicarea wireless cu medicii. Cele mai noi prototipuri au fost prezentate publicului, la Tokio.

Robotul care spală pe cap pacienţii a fost cel mai vizitat model al expoziţiei. El şamponează, masează şi clăteşte. Chiar dacă n-a lucrat pe voluntari umani, ci pe un manechin, tehnica sa a fost admirabilă.

"Folosind tehnologia mâinii robotice şi cele 24 de degete, robotul poate spăla pe cap bătrânii sau persoanele cu handicap la fel cum ar face-o un om", a declarat Tohru Nakamura, reprezentantul firmei producătoare.

Invenţia este binevenită într-o societate îmbătrânită, aşa cum este Japonia, ţară unde 21% din populaţie are peste 65 de ani. Dezvoltarea tehnologiilor care să le facă viaţa mai uşoară vârstnicilor este o prioritate pentru companiile de electronice. Aşa a apărut, de exemplu, şi ideea scaunului cu rotile care se transformă în pat. Aşa că pacientul nu mai trebuie cărat pe braţe.

Industria robotică promite inclusiv să uşureze dialogul dintre pacienţi şi medici. Cu ajutorul acestui model, consultaţiile pot avea loc de la distanţă, pe baza imaginilor. Producătorii intenţionează să exporte roboţii îngrijitori şi în Coreea de Sud sau China, unde îmbătrânirea populaţiei devine o problemă gravă.

 


×
Subiecte în articol: ingrijire bolnavi japonia roboti
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close