x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Virusul Stuxnet, proiect americano-israelian pentru sabotarea programului nuclear iranian

de Antena3.ro   •   16 Ian 2011   •   11:59
Virusul Stuxnet, proiect americano-israelian pentru sabotarea programului nuclear iranian 429
Foto: killer.us
Serviciile de informaţii israeliene şi americane au colaborat la dezvoltarea virusului informatic Stuxnet, destinat sabotării programului nuclear iranian, informează cotidianul american The New York Times.
   
Israelul a testat eficienţa virusului în complexul nuclear de la Dimona, situat în deşertul Neguev, unde se desfăşoară programul de armament nuclear israelian, afirmă ediţia electronică a New York Times, care citează experţi militari şi din cadrul serviciilor de informaţii.
   
Crearea acestui virus distructiv este un proiect americano-israelian, cu ajutorul, voluntar sau nu, al Marii Britanii şi Germaniei, potrivit surselor citate de cotidian.
   
Experţii au suspectat deja în repetate rânduri Israelul că s-ar afla la originea virusului Stuxnet, care a afectat centrifugele iraniene ce produc uraniu îmbogăţit.
   
Ministrul israelian pentru Afaceri Strategice Moshe Yaalon a afirmat la sfârşitul lui decembrie că recentele "dificultăţi" cu care se confruntă programul nuclear iranian au întârziat cu câţiva ani eventuala obţinere de către Teheran a bombei atomice.
   
Statele Unite şi o parte din comunitatea internaţională acuză Iranul că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.
  
Depistat în urmă cu câteva luni, Stuxnet a infectat un program Siemens de control al automatelor industriale foarte folosite în sectorul apelor, platformelor petroliere şi centralelor electrice.
   
Funcţia sa era să modifice administrarea anumitor activităţi pentru a determina distrugerea fizică a instalaţiilor afectate, potrivit experţilor.
   
Stuxnet ar fi afectat în special Iranul, ceea ce sugerează că a fost conceput pentru sabotarea instalaţiilor nucleare, dar pare să fi ajuns şi în India, Indonezia şi Pakistan.
   
sati