Antena 3 CNN High Tech Vom putea „gusta” mâncare și băutură de la distanță. Ce este și cum funcționează „e-Taste”

Vom putea „gusta” mâncare și băutură de la distanță. Ce este și cum funcționează „e-Taste”

Andrei Paraschiv
2 minute de citit Publicat la 19:00 02 Mar 2025 Modificat la 19:00 02 Mar 2025
om de stiinta in laborator
Oamenii de știință au dezvoltat un dispozitiv pentru a recrea aromele mâncărurilor și băuturilor, permițându-le să fie simţite de la distanță, în doar câteva secunde. Sursa Foto: Getty Images

Oamenii de știință au dezvoltat un dispozitiv pentru a recrea aromele mâncărurilor și băuturilor, permițându-le să fie simţite de la distanță, în doar câteva secunde. Gadget-ul, pe care l-au numit "e-Taste”, ar putea fi folosit pentru a îmbunătăți realitatea virtuală și sistemele de realitate augmentată, stimulând experiențele imersive, notează The Guardian.

Noul gadget "e-Taste" s-ar putea dovedi util şi pentru cercetarea biomedicală sau chiar, sugerează echipa, pentru "aventuri alimentare virtuale".

"Aplicațiile potențiale includ jocurile imersive, cumpărăturile online, educația la distanță, managementul greutății, testarea senzorială, reabilitarea fizică și altele", scriu cercetătorii citaţi de The Guardian.

Echipa observă că sistemul necesită o dezvoltare ulterioară, deoarece există senzații gustative pe care dispozitivul nu le poate reproduce, cum ar fi condimentul și grasimea. Deși acum este posibilă să transmiterea de imagini, sunete și chiar senzații fizice cu alții de la distanță, împărtășirea mirosurilor sau gusturilor s-a dovedit mai dificilă.

În ciuda încercărilor anterioare ale unor cercetători, echipa din spatele noului studiu observă că există numeroase obstacole, nu în ultimul rând că stimularea directă a limbii electronic sau cu căldură permite doar evocarea unor gusturi; utilizarea substanțelor chimice poate pune probleme de fiabilitate; iar aranjarea papilelor gustative pe limbă înseamnă că este necesară vizarea anumitor zone pentru a crea anumite senzații.

Oamenii de știință din SUA raportează cum dispozitivul "e-Taste" are două componente cheie. Prima este o platformă de detectare, sau "limbă electronică", care captează date despre concentrația a cinci substanțe chimice cu gust diferite într-o probă lichidă, dintr-un aliment sau băutură și trimite informațiile către a doua componentă. Acest dispozitiv folosește mici pompe electromagnetice pentru a împinge lichide printr-un strat de gel care conține cinci substanțe chimice cu gust comestibile, permițând controlul livrării acestora la o priză, plasată în gura unui recipient, potrivit revistei Science Advances, citată de aceeaşi sursă.

Cele cinci substanțe chimice de gust, care pot fi amestecate înainte de livrare, corespund celor detectate în articolul consumabil original: glucoza, care creează o senzație de dulce; acidul citric, care produce un gust acru; clorura de sodiu, care generează o aromă sărată; clorura de magneziu, un gust amar; și glutamatul, care provoacă gustul savuros cunoscut sub numele de umami.

Sistemul permite, de asemenea, să fie livrate arome în anumite regiuni ale limbii, ceva ce spun ei că ar putea fi folosit pentru a investiga percepția gustului uman.

"Oamenii vor primi ceva ca un pai în gură și, astfel, îl vor plasa în anumite locații atunci când este necesar", a spus Yizhen Jia, coautor al studiului de la Universitatea de Stat din Ohio.

Echipa a efectuat o serie de teste. Dintre aceștia, 10 voluntari au fost rugați să probeze diferite intensități acide în lichidele generate de sistem, rezultatele dezvăluind că au reușit să facă acest lucru cu o rată de acuratețe generală de 70%.

Într-un alt test, șase voluntari au fost rugați să probeze diferite combinații de lichide care conțin substanțele chimice aromatice, combinațiile fiind concepute pentru a reprezenta cinci articole comestibile diferite - limonadă, prăjitură, ou prăjit, cafea și supă de pește. Ulterior li s-a cerut să guste un lichid generat de sistem și să aleagă alimentele pe care credeau că le reprezintă. În general, sarcina a fost finalizată cu o rată de precizie de aproape 87%.

Marianna Obrist, profesor de interfețe multisenzoriale la Colegiul Universitar din Londra, care nu a fost implicată în lucrare, a salutat studiul.

"Stimularea gustului este un domeniu deosebit de provocator, dar autorii par să prezinte o integrare convingătoare a senzațiilor gustative pentru a îmbogăți experiențele digitale", a spus ea.

Ştiri video recomandate
×

Fanatik

Antena Sport

Observator News

Parteneri
x close