Antena 3 CNN International News "E absurd! Se lasă oportunitatea ca aderarea Ucrainei la NATO să fie negociată cu Rusia" | Zelenski a răbufnit pe rețelele sociale, după ce a aflat ce au discutat aliații

"E absurd! Se lasă oportunitatea ca aderarea Ucrainei la NATO să fie negociată cu Rusia" | Zelenski a răbufnit pe rețelele sociale, după ce a aflat ce au discutat aliații

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că este "absurd" ca țara sa să nu fie invitată să adere la NATO la summit-ul de la Vilnius.

"E absurd! Se lasă oportunitatea ca aderarea Ucrainei la NATO să fie negociată cu Rusia" | Zelenski a răbufnit pe rețelele sociale, după ce a aflat ce au discutat aliații
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iul 2023   •   14:34

Reacția vine după ce presa internațională a relatat că aliații s-au pus de acord doar asupra unui mesaj menit să transmită "nevoia ca Ucraina să fie mai aproape" de organizația militară.

Într-un mesaj pe Twitter, președintele ucrainean a arătat că păstrarea incertitudinii cu privire la aderarea Ucrainei stimulează Rusia să-și continue "teroarea".

"Ne prețuim aliații. Prețuim securitatea noastră comună. Și apreciem întotdeauna o discuție deschisă. Ucraina va fi reprezentată la summitul NATO de la Vilnius.

Pentru că este vorba despre respect. Dar și Ucraina merită respect.

Citește și: "Dacă Ucraina nu câștigă războiul, nu avem ce discuta" | Șeful NATO dezvăluie premiul de consolare pentru Kiev

Zelenski: "Am primit semnale că se discută anumite formulări fără Ucraina"

Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale că se discută o anumită formulare fără Ucraina.

Și aș vrea să subliniez că această formulare se referă la invitația de a deveni membru NATO, nu la aderarea Ucrainei.

Este fără precedent și absurd când nu este stabilit un termen nici pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei.

În același timp, se adaugă formulări vagi despre 'condiții' impuse chiar și pentru invitarea Ucrainei.

Zelenski: "Se lasă o fereastră pentru ca aderarea Ucrainei la NATO să servească în negocierile cu Rusia"

Se pare că nu există disponibilitate nici pentru a invita Ucraina în NATO, nici pentru a o face membră a Alianței.

Acest lucru înseamnă că se lasă o fereastră de oportunitate pentru ca aderarea Ucrainei la NATO să fie monedă de schimb în negocierile cu Rusia.

Iar pentru Rusia, acest lucru înseamnă o motivație pentru a-și continua teroarea. Incertitudinea înseamnă slăbiciune.

Și voi discuta deschis acest lucru la summit", a scris Zelenki pe Twitter.

Biden confirmă că s-a ajuns la un compromis privind "limbajul" referitor la aderarea Ucrainei la NATO

Președintele Joe Biden a declarat, marți, că este de acord cu "formularea" propusă pentru viitoarea calitate a Ucrainei de a adera la NATO.

"Suntem de acord cu limbajul pe care l-am propus - și pe care l-ați propus și dvs. - în legătură cu viitorul Ucrainei de a se putea alătura NATO. Dorim un NATO statornic și unit", a declarat Biden, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Precizarea a venit la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat pe Twitter o declarație vehementă cu privire la compromisul aliaților, indicând că acesta nu reflectă suficient de mult obiectivele de aderare ale Kievului.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina se numără printre principalele subiecte de pe agenda liderilor NATO la Vilnius.

Însă presa internațională a relatat că subiectul intrării Ucrainei în NATO a provocat o anumită divizare între statele membre.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close