Antena 3 CNN International News "Aici e casa lui Pele!" | Vulcanul hawaiian Kilauea erupe spectaulos, după o pauză de câteva luni

"Aici e casa lui Pele!" | Vulcanul hawaiian Kilauea erupe spectaulos, după o pauză de câteva luni

Vulcanul Kilauea din Hawaii a început să erupă din nou, după aproape trei luni de calm, aruncând torenți de lavă incandescentă.

"Aici e casa lui Pele!" | Vulcanul hawaiian Kilauea erupe spectaulos, după o pauză de câteva luni
Sursa foto: hepta / Zuma Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Sep 2023   •   14:44

Erupția s-a declanșat duminică, în craterul Halema'uma'u, potrivit Institutului de Supraveghere Geologică din SUA, USGS.

Momentul erupției a fost precedat de o perioadă de seismicitate puternică și de o ridicare rapidă a vârfului, a precizat USGS.

Un material video a surprins momentul în care lava a ieșit din fisurile de la baza craterului, însă activitatea vulcanului s-a limitat la crater.

"Momentan, lava aruncată de Kilauea este limitată la vârf și nu reprezintă o amenințare pentru comunitățile din jur", a anunțat Agenția pentru gestionare a situațiilor de urgență din Hawaii.

În mod corespunzător, codul de alertă a fost coborât de la roșu la portocaliu, după ce specialiștii au constatat că "nu există nicio amenințare privind o emisie semnificativă de cenușă vulcanică în atmosferă", în afara zonei închise periculoase, închise, a Parcului Național Vulcanic din Hawaii.

Citește și: Kilauea, cel mai activ vulcan din lume, erupe din nou. Nivelul de alertă, crescut la roșu

Kilauea este cel mai tânăr și cel mai activ vulcan de pe insula Hawaii și erupt ultima dată în luna iunie, oferind un spectacol cu fântâni de lavă de o strălucire orbitoare și de o înălțime de 200 de metri. Erupția de atunci s-a încheiat pe 19 iunie.

Înaintea momentului din vară, Kilauea a erupt și în ianuarie anul curent.

În 2018, acest masiv a furnizat una dintre cele mai puternice erupții din istoria recentă a arhipelagului, distrugând sute de case și forțând evacuarea comunităților învecinate.

În tradiția hawaiiană, erupțiile vulcanice au o semnificație spirituală, iar vârful Kilauea este considerat sacru, pentru că acolo ar fi casa lui Pele, zeitatea vulcanică locală, notează CNN.

×
Subiecte în articol: vulcan Kilauea hawaii Pele eruptie
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close