Antena 3 CNN International News Președintele american Joe Biden a făcut o vizită-surpriză la Kiev | Liderul de la Casa Albă anunță un nou sprijin pentru Ucraina și noi sancțiuni pentru Rusia

Președintele american Joe Biden a făcut o vizită-surpriză la Kiev | Liderul de la Casa Albă anunță un nou sprijin pentru Ucraina și noi sancțiuni pentru Rusia

Președintele american Joe Biden s-a aflat luni la Kiev, într-o vizită neanunțată anterior. Acesta s-a întâlnit și a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Feb 2023   •   12:03

La Kiev, în timpul vizitei lui Joe Biden, au sunat alarmele de raid aerian, transmite Antena 3 CNN, care a difuzat primele imagini cu președintele american în capitala ucraineană.

Imaginile au fost surprinse în fața mănăstirii Sf. Mihail din Kiev iar sunetul sirenelor s-a făcut auzit la scurt timp după ce cei doi șefi de stat au părăsit acest sit religios.

Alarma a fost dată după ce a fost semnalată decolarea unor aparate MiG 31 din Belarus.

Totuși, nu au fost înregistrate bombardamente la Kiev în timpul prezenței lui Biden.

"Este cel mai ferm mesaj adresat Rusiei că trebuie să înceteze războiul și că nimeni nu va accepta numărul uriaș de morți și ciopârțirea unei țări. Este cel mai curajos gest făcut de un lider occidental. SUA sunt alături de Ucraina și puterea militară uriașă a SUA și a NATO va sta alături de președintele Zelenski iar sprijinul va continua cât va fi nevoie pentru respingerea invaziei și încetarea războiului.

Ce vedem acum este istorie care se scrie sub ochii noștri - un angajament fără precedent pentru un stat care nu este nici în Uniunea Europeană, nici în NATO", a comentat la Antena 3 CNN analistul militar Radu Tudor.

Inițial, din programul președintelui american în Europa se știa de vizita programată în Polonia, în vederea marcării unui an de la începerea invaziei ruse. 

Administrația americană nu a comunicat anterior nimic despre intenția lui Biden de a merge în Ucraina, deși speculații pe temă au existat.

La scurt timp după informația că liderul de la Casa Albă se află în Kiev, însuși Volodimir Zelenski a confirmat vizita și a postat pe Facebook o poză în care el și Biden își strâng mâinile.

"Domnule președinte Joe Biden, bine ați venit la Kiev! Vizita dumneavoastră este un semn de sprijin extrem de important pentru toți ucrainenii", a scris Zelenski pe Facebook, alături de fotografia cu liderul american.

President Joe Biden, вітаю в Києві! Ваш візит – це надзвичайно важливий прояв підтримки для всіх українців....

Publicată de Володимир Зеленський pe Luni, 20 februarie 2023

De asemenea, după ce știrea vizitei lui Biden a fost difuzată de agențiile internaționale de presă, Casa Albă a publicat un comunicat al lui Joe Biden, comunicat pe care îl redăm în continuare.

"În timp ce lumea se pregătește să marcheze împlinirea unui an de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru ferm și neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Când Putin și-a lansat invazia, în urmă cu aproape un an, a crezut că Ucraina este slabă și că Occidentul este divizat. A crezut că poate rezista mai mult decât noi. Dar s-a înșelat amarnic.

Joe Biden: "Mă aflu la Kiev pentru o discuție extinsă privind sprijinul pentru Ucraina"

Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu președintele Zelenski și cu echipa sa pentru o discuție extinsă privind sprijinul nostru pentru Ucraina. Voi anunța o altă livrare de echipamente critice, inclusiv muniție de artilerie, sisteme anti-blindate și radare de supraveghere aeriană, pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean în fața bombardamentelor aeriene.

Și voi împărtăși faptul că, în cursul acestei săptămâni, vom anunța sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor care încearcă să se sustragă sau să sprijine mașina de război a Rusiei.

În ultimul an, Statele Unite au creat o coaliție de națiuni de la Atlantic la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu un sprijin militar, economic și umanitar fără precedent m iar acest sprijin va dura.

De asemenea, sunt nerăbdător să ajung în Polonia pentru a mă întâlni cu președintele Duda și cu liderii aliaților noștri de pe flancul estic, precum și pentru a prezenta observații cu privire la modul în care Statele Unite vor continua să mobilizeze lumea pentru a sprijini poporul ucrainean și valorile fundamentale ale drepturilor și demnității umane menționate în Carta ONU, care ne unesc în întreaga lume", afirmă președintele american în comunicatul postat pe site-ul Casei Albe.

În plus, pe contul de Twitter al președintelui american a fost postat un mesaj care confirmă prezența sa la Kiev și în care reia, în mare parte, declarația de pe site-ul Casei Albe.

Corespondență specială de la Cristi Popovici: cum a fost ținută "la secret" vizita lui Joe Biden la Kiev

"Ucrainenii au reușit să ascundă foarte bine această vizită. Noi, de dimineață, am văzut aceste măsuri de securitate în timp ce mergeam către zonele de unde am transmis până acum.

Erau foarte mulți polițiști, foarte multe forțe de intervenție, mascați, armată. Pretextul oficial pentru această desfășurare de forțe era vizita anunțată de premierul italian Giorgia Meloni la Kiev. Nu s-a pomenit nicăieri de vizita lui Biden. Însă de pe traseul coloanei oficiale au fost 'ridicate' toate mașinile civile, inclusiv mașina noastră.

Abia după vreo oră am găsit mașina noastră la vreo 3-4 kilometri distanță, după ce am întrebat mai mulți polițiști. Ulterior, am aflat motivul real al acestor desfășurări de securitate fără precedent. De altfel, într-un interviu pe care l-am realizat în urmă cu câteva zile cu consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, l-am întrebat dacă președintele american va veni la Kiev sau dacă președintele ucrainean va merge în Polonia. 'Sunt chestiuni care țin de securitate și nu le putem anunța decât după ce se vor fi întâmplat'.

Chiar și locul unde au discutat Biden și Zelenski a fost ținut secret, doar cameramanii oficiali au avut acces acolo", a transmis corespondentul Antena 3 CNN în Ucraina, Cristi Popovici.

Primele declarații ale lui Joe Biden în Ucraina: "America este alături de voi

Potrivit CNN, Joe Biden a ajuns în Kiev în jurul orei locale 8 dimineața și a fost întâmpinat de ambasadorul american în Ucraina, Bridget Brink.

"E bine să fiu din nou la Kiev",  spus președintele american.

"Am considerat că este esențial să nu existe niciun fel de dubiu cu privire la sprijinul SUA pentru Ucraina în război", a declarat președintele american.

"Poporul ucrainean a avansat într-un mod în care puțini au făcut-o vreodată în trecut. Cu toate dezacordurile din Congresul nostru cu privire la unele probleme, există un acord semnificativ în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina. Nu este vorba doar despre libertatea Ucrainei... Este vorba despre libertatea democrației, în general", a continuat președintele SUA.

"America este alături de voi, iar lumea este alături de voi", a subliniat Biden, menționând că "își amintește foarte bine" de începutul războiului, când liderul ucrainean l-a anunțat de exploziile din Kiev.

"Un an mai târziu, Kievul este rezistă, Ucraina rezistă, democrația rezistă. Americanii sunt alături de voi și lumea este alături de voi", a spus Biden, adăugând că are "toată încrederea" că Ucraina va învinge Rusia.

Zelenski: "Discuțiile au fost fructuoase"

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că spune că discuțiile de luni cu președintele american Joe Biden, aflat într-o vizită surpriză la Kiev, au fost  "fructuoase și cruciale".

"Sperăm ca 2023 să devină un an al victoriei", a punctat el, recunoscând că Ucraina se confruntă cu o perioadă foarte dificilă, dar estimând că țara sa va înregistra "realizări istorice" cu ajutorul SUA și al restului lumii.

"Negocierile de astăzi au fost foarte fructuoase și cruciale. Reconstituirea și restabilirea justiției este, de asemenea, importantă... iar agresorul trebuie să își asume responsabilitatea pentru agresiune și să ramburseze daunele", a spus Zelenski, înainte de a mulțumi SUA pentru sprijinul acordat.

El a confirmat că discuțiile cu Biden au inclus și armele cu rază lungă de acțiune.

Potrivit reporterilor care îl însoțesc pe președintele american, Biden a părăsit Ucraina după câteva ore, la un moment care nu a fost anunțat oficial.

Україна відчуває підтримку Сполучених Штатів і особисто President Joe Biden у ці нелегкі часи боротьби. ???? ____ Ukraine feels the support of the United States and President Joe Biden personally in these difficult times of struggle. ????

Publicată de Володимир Зеленський pe Luni, 20 februarie 2023

×
Subiecte în articol: Joe Biden
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close