Antena 3 CNN International News Un întreg oraș roman și sute de artefacte, descoperite în timpul săpăturilor pentru o cale ferată, în Marea Britanie

Un întreg oraș roman și sute de artefacte, descoperite în timpul săpăturilor pentru o cale ferată, în Marea Britanie

Rămășițele unei vaste așezări comerciale romane au fost descoperite de o echipă de arheologi, care lucrează de-a lungul unei viitoare rute feroviare de mare viteză, în Marea Britanie.

Un întreg oraș roman și sute de artefacte, descoperite în timpul săpăturilor pentru o cale ferată, în Marea Britanie
Sursa foto: Twitter/ Roman Britain News
de Cerasela Stafie    |    11 Ian 2022   •   20:09

Sute de monede romane, bijuterii, ceramică și o pereche de cătușe au fost printre artefactele care au fost descoperite la locul din apropierea unui sat din Northamptonshire, potrivit unui comunicat de presă de la High Speed ​​2 (HS2) marți. HS2 este un proiect la scară largă menit să creeze legături feroviare de mare viteză între Londra și marile orașe din centrul și nordul Angliei.

Situl, cunoscut sub numele de Blackgrounds, datează din jurul anului 50 d.Hr., deși inițial a găzduit un sat din epoca fierului datând din jurul anului 400 î.Hr..

Un drum și peste 30 de case rotunde au fost găsite în apropierea vestigiilor romane. Arheologii cred că satul din epoca fierului s-a dezvoltat într-o așezare romană bogată.

Se crede că zona s-a dezvoltat în timp și a devenit mai bogată, fiind construite noi drumuri și clădiri din piatră. ”Situl are, într-adevăr, potențialul de a transforma înțelegerea noastră asupra peisajului roman din regiune și nu numai.”

Atelierele descoperite, cuptoarele și câteva fântâni sugerează că orașul ar fi fost o ”zonă plină de viață și aglomerată” la apogeu, se spune în comunicatul de presă. Pe lângă practicile industriale, au fost descoperite și fundațiile clădirilor folosite în uz casnic.

Au fost găsite peste 300 de monede romane, ceea ce sugerează un volum semnificativ de comerț în zonă. De asemenea, au fost descoperite vase de sticlă, ceramică extrem de decorativă, bijuterii și dovezi de produse cosmetice - cum ar fi galena minerală, care a fost zdrobită și amestecată cu ulei pentru a crea machiaj.

Calitatea solului, care este de o culoare roșie aprinsă în unele părți, sugerează că în zonă s-au desfășurat activități care implicau ardere, precum fabricarea pâinii, prelucrarea metalelor sau ceramica. O pereche de cătușe descoperite ar putea fi o dovadă a muncii sclavilor sau a activității criminale, se arată în comunicatul de presă.

Artefactele vor fi curățate și examinate de specialiști, în timp ce se cartografiază dispunerea zonei și detaliile clădirilor.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close