Antena 3 CNN International News Putin "anexează" centrala nucleară Zaporojie și spune că a fost surprins de referendumuri

Putin "anexează" centrala nucleară Zaporojie și spune că a fost surprins de referendumuri

Președintele rus Vladimir Putin a semnat, miercuri, un decret prin care plasează centrala nucleară Zaporojie sub controlul statului rus.

Putin "anexează" centrala nucleară Zaporojie și spune că a fost surprins de referendumuri
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    05 Oct 2022   •   19:26

Totodată, Putin a însărcinat guvernul să stabilească felul în care să reglementeze și să opereze complexul atomo-electric până în 2028.

Centrala nucleară, ale cărei ultime două reactoare funcționale au fost oprite, se află sub control militar rus din primele zile ale invaziei, amintește CNN.

Tot miercuri, liderul de la Kremlin s-a declarat "plăcut surprins" de rezultatele așa-numitelor referendumuri din cele patru regiuni anexate ulterior de Rusia într-un proces denunțat de Kiev și de statele occidentale drept o mascaradă care încalcă dreptul internațional.

Putin, "surprins" de rezultatul referendumurilor

"Ca să spun drept, rezultatele referendumurilor nu doar că m-au încântat, ci m-au surprins.

Până la urmă, oamenii (din regiunile anexate, n.r.) au trăit și continuă să trăiască în condiții atât de grele.

Vă asigur că în acest rezultat - și observatorii electorali știu și ei asta - nu a existat nicio dorință de a corecta ceva, de a elimina sau de a adăuga ceva", a spus Putin în timpul unei întâlniri televizate cu cadre didactice.

Adresându-se unui profesor din Donbas, Putin a spus că aceste regiuni vor fi stabilitate și dezvoltate, "ajutând în același timp la consolidarea țării în ansamblu".

Președintele rus își declară respectul pentru "poporul și cultura ucraineană"

"În ciuda tragediei din prezent, am avut întotdeauna un mare respect pentru poporul ucrainean și pentru cultura ucraineană, precum și pentru limba și literatura ucraineană (...)

Nu am permis niciodată genul de lucruri pe care le permite Ucraina împotriva culturii ruse sau a limbii ruse", a afirmat președintele rus, conform CNN.

În toate cele patru regiuni care au fost ulterior anexate - Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie - votul în favoarea aderării la Federația Rusă a fost de peste 90%.

Presa internațională a relatat că așa-zisul proces electoral s-a desfășurat efectiv sub amenințarea armelor iar rezultatele erau cunoscute înainte ca votul să se încheie.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close