Antena 3 CNN International News Talibanii s-au dat în mașinuțe și în călușei la Kabul. Avertismentul unui veteran SUA: "Ne vom întoarce în Afganistan"

Talibanii s-au dat în mașinuțe și în călușei la Kabul. Avertismentul unui veteran SUA: "Ne vom întoarce în Afganistan"

Un veteran american avertizează că SUA vor reveni în Afganistan în timp ce pe rețelele sociale talibanii fac eforturi să convingă populația locală și presa internațională că nu intenționează să recurgă la violențe și răzbunare, după preluarea controlului la Kabul.

Talibanii s-au dat în mașinuțe și în călușei la Kabul. Avertismentul unui veteran SUA: "Ne vom întoarce în Afganistan"
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    17 Aug 2021   •   11:58

Rețelele sociale au fost invadate de imagini care încearcă să prezinte latura umană a insurgenților islamiști.

Clipuri distribuite pe conturile unor publicații precum Muslim Times și "rostogolite" de numeroși utilizatori Twitter îi arată pe mai mulți talibani într-un parc de distracții.

Conform explicațiilor care însoțesc imaginile, parcul de distracții ar fi în Kabul.

Mai mulți bărbați echipați similar militanților se distrează în mașinuțe electrice, în carusel, dar și pe o saltea elastică pe care execută tumbe.

Islamiștii susțin  că "poporul afgan merge în parcuri și își reia viața normală, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat" iar "civilii stau fără teamă alături de combatanți".

Totuși, unii internauți rămân sceptici.

"Știu că voi sta la masa cu VIP-uri în iad, pentru că nu mă pot opri din râs urmărind aceste clipuri cu talibani în parcul de distracție și la sala de sport", scrie Mwituuuu.

Un alt utilizator, itsyaraforyou, comentează, la rândul său: "imaginile cu talibani la sală și în parcul de distracții îmi întăresc convingerea că asistăm la o simulare".

Fost veteran în Afganistan: "Vom sfârși prin a ne reîntoarce"

Tom Amenta (foto, interior), fost membru al US Army Rangers, a servit în două rânduri în Afganistan și spune că "toți militarii vor să plece de acolo", dar nu în felul în care s-a întâmplat.

"Toți vrem să găsim o modalitate de a pleca de acolo, dar nu acesta este calea. Ne voi întoarce în Afganistan la un moment dat, pentru că nu am eliminat terorismul. Tocmai le-am înapoiat țara celor care i-au oferit găzduire și siguranță lui Osama bin Laden", a arătat el.

Fostul militar spune că, în pofida celor 20 de ani de prezență a SUA în Afganistan, talibanii par să fie "cu 20 de ani mai isteți, mai informați, mai bine pregătiți" și foarte disciplinați.

"Ei urmăresc felul în care noi îi pregătim pe oameni pentru luptă", susține Amenta.

El respinge afirmațiile că armata afgană nu a avut voință de luptă.

"Știind cât de mult au sacrificat - fără să fie plătiți corespunzător, din cauza corupției din guvern, fără să fie hrăniți corespunzător, să spui că le-a lipsit voința de luptă în contextul în care 45.000 de mii dintre ei au pierit în ultimii șase ani, este cel puțin incorect. Au luptat din greu", consideră fostul ranger american.

Talibanii ordonă luptătorilor să nu intre în casele oamenilor

Liderul adjunct al comisiei militare a grupării talibane,  Maulvi Mohammad Yaqub, a distribut un mesaj audio către combatanții islamiști, prin care le cere acestora să nu intre în casele civililor și să nu le confiște bunurile și proprietățile.

"Niciunui luptător nu-i este permis să intre în casele oamenilor, mai ales în Kabul. Nimeni nu are voie să confiște mașinile sau vehiculele populației", se spune în mesajul lui Yaqub, care precizează că aceia care nu vor respecta ordinul se vor face vinovați de "revoltă".

Subiecte în articol: talibani Kabul călușei mașinuțe
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close