Antena 3 CNN International News După tancurile Leopard 2, Kievul cere aliaților avioane de luptă | Când vor ajunge tancurile germane în Ucraina

După tancurile Leopard 2, Kievul cere aliaților avioane de luptă | Când vor ajunge tancurile germane în Ucraina

Ministrul ucrainean de Externe a declarat că următorul obiectiv al Ucrainei, după acordul pe livrarea de tancuri germane Leopard 2, este obținerea de avioane de luptă de la aliații occidentali.

După tancurile Leopard 2, Kievul cere aliaților avioane de luptă | Când vor ajunge tancurile germane în Ucraina
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Adrian Iclozan    |    25 Ian 2023   •   17:55

"Am avut o discuție prin telefon cu ministrul polonez de Externe Zbigniew Rau și am mulțumit Poloniei, ca primă țară care a anunțat public livrarea de tancuri Leopard 2, contribuind astfel în mod crucial ca crearea 'coaliției tancurilor' (pentru Ucraina, n.r.). Avem noi sarcini în fața noastră: avioane de luptă occidentale, sancțiuni, implementarea Formulei de Pace", a scris pe Twitter Dmitro Kuleba (foto).

După anunțul făcut miercuri de cancelarul Olaf Scholz, președintele american Joe Biden era așteptat să confirme oficial, miercuri seară (după fusul orar al României), trimiterea de tancuri Abrams în Ucraina.

Kievul a solicitat insistent tancuri și alte livrări de armament greu, în contextul în care Ucraina și aliații săi suspectează că Rusia intenționează o reluare pe scară largă a ofensivei terestre.

Citește și: Propaganda Moscovei, criză de nervi după decizia de a trimite în Ucraina tancuri Leopard 2

Tancurile din Germania pentru Ucraina, operaționale abia peste trei luni

Germania face "ceea ce este necesar" pentru a susține Ucraina, prin autorizarea livrării de tancuri Leopard 2, dar dorește să împiedice o "escaladare către un război între Rusia și NATO".

Declarația a fost făcută, miercuri, de cancelarul german Olaf Scholz.

"Vom continua să urmăm acest principiu în viitor, fiind singurul principiu care garantează securitatea Europei şi a Germaniei într-o situație atât de periculoasă", a spus cancelarul în Bundestag, după ce guvernul său a aprobat transferul a 14 tancuri Leopard 2 către Ucraina şi a anunțat că autorizează alte state să ofere acestei țări tancuri de același tip.

Scholz a insistat însă că nu intră în discuție o intervenție aeriană sau terestră a Germaniei şi a NATO în Ucraina.

Potrivit ministrului german al apărării, Boris Pistorius, cele 14 tancuri pe care Germania le transferă Kievului într-o primă etapă vor fi operaționale abia peste aproximativ trei luni, însă instruirea militarilor ucraineni pentru folosirea lor şi stabilirea rutelor de livrare vor începe rapid.

×
Subiecte în articol: Dmitro Kuleba avioane de lupta Leopard 2
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close