x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Succes pentru cinematografia românească. Filmul "Poziţia copilului" a câştigat premiul criticii internaţionale la Festivalul de la Berlin

de M.Z.   •   15 Feb 2013   •   20:11
Succes pentru cinematografia românească. Filmul "Poziţia copilului" a câştigat premiul criticii internaţionale la Festivalul de la Berlin 418
Foto: Facebook
Filmul românesc "Poziţia copilului" de Călin Netzer a primit, vineri seara, premiul criticii internaţionale - FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, care se desfăşoară în perioada 7-17 februarie, informează Mediafax.

"Poziţia copilului"
, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost primit cu aplauze la premiera mondială de luni, în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, presa internaţională incluzându-l printre favoriţii ediţiei.

Pelicula a primit Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţia festivalului dintre cele 19 filme aflate în cursa pentru Ursul de Aur. Ceremonia a avut loc la Film Haus Berlin, iar trofeul i-a fost înmânat scenaristului Răzvan Rădulescu, co-autor al scenariului, alături de Călin Peter Netzer.

Premiul vine cu o zi înainte de marea gală de premiere a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

"Poziţia copilului" concurează la Ursul de Aur cu alte 18 pelicule. La proiecţia oficială de la Berlinale Palast, au luat parte actorii Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache, regizorul Călin Peter Netzer, co-scenaristul Răzvan Rădulescu, directorul de imagine Andrei Butică, monteurul şi sound-designer-ul Dana Bunescu, scenografa Mălina Ionescu, inginerul de sunet Cristian Tarnoveţchi şi producătoarea Ada Solomon.

Filmul "Poziţia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după multi-premiatele "Maria" (2003) şi "Medalia de onoare" (2010).

Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Lor li se alătură, într-o distribuţie selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

FIPRESCI (Federation Internationale de la Presse Cinematographique) stabileşte jurii independente şi acordă premii în cadrul tuturor marilor festivaluri de film. Juriul prezent la Berlinală a fost format din criticii de film Alin Tasciyan (preşedinte), Mohammed Rouda, Mode Steinkjer, Ninos Feneck Mikelides, Baptiste Etchegaray, Eberhard von Elterlein, Dana Linssen, Anjelika Artyukh, Christoph Schmitz.Participarea filmului la Berlinală a fost susţinută printr-o campanie la care au luat parte personalităţi din sport şi mass-media, între care şi vedete ale Antenei 3.

Poziţia copilului” este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, ThomasVille, Soti Cable Neptun, cu participarea HBO România.

Noutăţi, fotografii şi imagini video puteţi găsi şi pe pagina de Facebook a filmului: https://www.facebook.com/PozitiaCopilului.

„Poziţia copilului” va intra pe marile ecrane din întreaga ţară pe 8 martie.sati