Antena 3 CNN Life 4 factori care influențează succesul culturilor pe suprafețe mici – la ce să fii atent

4 factori care influențează succesul culturilor pe suprafețe mici – la ce să fii atent

Randamentul unei culturi poate fi influențat de suprafața pe care aceasta este cultivată, dar asta nu înseamnă că nu poți obține producții bogate și pe suprafețe mici.

4 factori care influențează succesul culturilor pe suprafețe mici – la ce să fii atent
de Georgiana Adam    |    04 Apr 2024   •   14:26

Din contră, dacă știi care sunt factorii care influențează succesul unor astfel de culturi, atunci vei putea să implementezi soluțiile potrivite pentru optimizarea randamentului obținut.

Descoperă în cele ce urmează ce poți face pentru a influența semnificativ succesul culturilor pe suprafețe mici.

Alege soiuri cu potențial de producție mare

Pentru culturi profitabile pe suprafete mici, alege soiuri cu fructificare continuă. De exemplu, pentru culturile de căpșun poți alege soiuri remontate ca Albion, iar pentru cele de zmeur poți alege Opal. Acestea rodesc de mai multe ori pe an și asigură producții ridicate.

Totuși, un soi cu potențial ridicat de producție poate să nu prospere într-un mediu nepotrivit. De aceea, asigură-te că soiurile alese se potrivesc cu  zona  în care le cultivi și acordă atenție condițiilor de sol, climă etc.

Pentru cultura în câmp este important să alegi soiuri cu vigoare mare, rezistente la condițiile meteo, dar și la depozitare și transport. Premial, Beton, Senga, Sengana sunt soiuri potrivite pentru cultura de căpșun în câmp, în timp ce Cayuga și Ruvi sunt soiuri potrivite de zmeur.

Pune în practică managementul integrat de protecție a culturii

Pe lângă alegerea soiurilor potrivite, succesul culturilor pe suprafețe mici poate fi influențat și de managementul culturii.

Un management integrat de protecție include:

  1. lucrări de întreținere cu respectarea tehnologiei de cultivare; în mod special referitor la rotația culturilor, eliminarea resturilor vegetale, lucrărilor solului,  etc.
  2. folosirea unui fungicid cu eficacitate ridicată -  omologat pentru cultura respectivă. De exemplu, cum este Scala® – un produs cu mod complex de acțiune: de contact, translaminar și sub formă de vapori, disponibil atât sub formă de ambalaj standard de 1 litru, cât și sub formă de microambalaj, în cantitate de 20 ml sau 150 ml. Acesta inhibă diferitele stadii de dezvoltare ale agentului patogen: germinarea sporilor, creşterea tubului germinativ şi dezvoltarea miceliului, având performanţă superioară pe o scară mai largă de temperaturi. Produsul Scala® este omologat pentru numeroase culturi legumicole, pomi și arbuști fructiferi, inclusiv viță de vie.
  3. folosirea unui insecticid pentru combaterea dăunătorilor specifici,
  4. combaterea la timp a  buruienilor pentru a evita în primul rând pierderile de producție determinate de acestea dar și a elimina riscul de a se crea condiții propice de realizare a infecțiilor cu agenți patogeni

Acordă atenție fertilizării la timp și corecte

Și fertilizarea poate influența semnificativ succesul culturilor pe suprafețe mici, însă pentru rezultate optime este recomandat să ții cont de câteva aspecte, indiferent că vorbim despre culturile de căpșun, mur, zmeur sau afin.

De exemplu, înainte de a aplica ingrășămintele, este important să efectuezi teste de sol pentru a determina nivelurile actuale de nutrienți și pH-ul solului. Informațiile obținute te pot ajuta să aplici îngrășămintele în cantități corecte și la momentul potrivit, evitând astfel suprafertilizarea și sub-fertilizarea care pot avea consecințe negative asupra culturilor.

De asemenea, este important și să monitorizezi și să ajustezi constant schema de fertilizare în funcție de nevoile specifice ale culturilor și de condițiile de creștere. Astfel, te asiguri că plantele primesc cantitatea corectă de nutrienți în funcție de etapa de dezvoltare în care se află, maximizând astfel randamentul și calitatea recoltei.

Asigură-te că irigarea culturii este corectă

Nu în ultimul rând, pentru optimizarea randamentului culturii, este nevoie de o irigare corectă care se referă la furnizarea cantității potrivite de apă în momentul potrivit și în modul corect pentru a îndeplini necesitățile plantelor. Totuși, pentru că fiecare cultură are nevoi specifice în ceea ce privește cantitatea de apă necesară pentru a se dezvolta, poți alege din mai multe metode de irigare disponibile, cum ar fi cea prin picurare, prin inundare sau prin aspersiune.

În cazul culturilor de căpșun, zmeur și afin, pentru că au nevoi diferite de apă, în funcție de stadiul de dezvoltare în care se află, cele mai întâlnite metode de irigare sunt cele prin aspersiune și picurare, deoarece îți oferă un control mai bun asupra irigării.

În ceea ce privește culturile de căpșun, în timpul plantării sunt necesari 0,5 litri de apă pentru fiecare planta, iar ulterior, udarea se face  în funcție de nevoile plantelor și condițiile climatice pentru a asigura ca solul are o umiditate apropiata de optim.

Concluzionând, pentru a influența succesul culturilor pe suprafețe mici, este esențial să fii atent la nevoile specifice fiecărei culturi și să aplici metodele necesare. Pe lângă alegerea soiurilor cu potențial mare de producție, aplică soluții de protecție, fertilizare și irigare corespunzătoare culturii tale pentru a obține randamentul dorit.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close