Antena 3 CNN Life Cum să reduci poluarea aerului din locuință, în sezonul rece

Cum să reduci poluarea aerului din locuință, în sezonul rece

În sezonul rece petrecem mai mult timp în casă, deseori în spații puțin aerisite. Combinarea dintre ferestrele închise și încălzirea centralizată contribuie semnificativ la acumulare de poluanți precum praf, mucegai și alți compuși chimici.

Cum să reduci poluarea aerului din locuință, în sezonul rece
Sursa foto: Shutterstock.com
de Georgiana Adam    |    16 Feb 2024   •   14:28

În plus, o calitate scăzută a aerului din locuință crește riscul de alergii, astm și infecții respiratorii. Iată câteva recomandări pentru a reduce poluarea aerului din casă în sezonul rece.

Fă curățenie

Un pas important pentru a menține aerul din casă curat este să faci curățenie. Este indicat să porți o mască cu filtru atunci când dai cu aspiratorul și ștergi praful.

Curățenia regulată va reduce semnificativ poluanții din aer precum mucegaiul, polenul și acarienii de praf. Folosește un aspirator cu filtru HEPA pentru a preveni revenirea prafului în aer.

Folosește un purificator de aer

Un purificator aer te poate ajuta să scapi de particulele mici din aer, de mirosuri și alte substanțe chimice.

Tehnologiile avansate ale unui purificator de aer permit capturarea unor agenți patogeni microscopici precum bacteriile, virusurile, fumul sau părul de animale. Poate fi un mod eficient de a avea un aer mai curat în sezonul rece.

Gătește cu ulei cu punct de fum ridicat

Dacă gătești des, aerul din locuință va include mai mult fum (chiar dacă tu nu îl poți vedea). Pentru a preveni poluarea aerului, este indicat să gătești cu un ulei cu punct de fum ridicat, așa cum sunt uleiul de floarea-soarelui, de avocado sau porumb. Pe lista uleiurilor cu punct de fum scăzut se află uleiul de măsline, uleiul din semințe de susan, din semințe de in și uleiul de nuci.

Atunci când gătești, pornește hota sau deschide fereastra. Chiar dacă folosești un ulei cu un punct de fum ridicat, tot este indicat să elimini fumurile din locuință cât mai repede. Acest lucru va limita impregnarea mâncării și a hainelor cu fum.

Citește etichetele produselor pe care le folosești

Este bine să citești cu grijă etichetele produselor de curățenie. Dacă utilizezi produse cu substanțe toxice, folosește-le purtând o mască de protecție, apoi depozitează-le într-o zonă bine aerisită, departe de spațiile de locuit (de exemplu, în debara sau pod).

O altă idee este să folosești produse de curățenie naturale sau mai puțin toxice, cel puțin în sezonul rece, pentru a contribui la îmbunătățirea calității aerului.

Folosește-te de puterea plantelor

Plantele de interior sunt un alt mod de a purifica aerul. Poți reduce nivelul de monoxid de carbon, formaldehidă și benzen prin așezarea unor plante în camerele în care petreci cel mai mult timp iarna. Iată ce este indicat să alegi:

  1. Crinul păcii;
  2. Iederă;
  3. Limba soacrei;
  4. Crizantemă;
  5. Dracena;
  6. Gerberă;
  7. Palmier pitic.

Nu uita să dedici suficient timp plantelor de apartament, deoarece pot dezvolta mucegai.

Fii atent la filtrele de aer

Filtrele de la sistemul de aer condiționat își fac treaba și răcoresc locuința vara. Însă, în sezonul rece, necesită un plus de întreținere.

Ignorarea acestui dispozitiv poate duce la acumularea de praf și murdărie, factori în poluarea aerului din locuință. Verifică regulat filtrele de aer și schimbă-le atunci când este necesar.

Controlează poluarea aerului la sursă

Pe lângă limitarea folosirii produselor de curățenie toxice, este indicat să iei și alte măsuri pentru a limita poluarea aerului. De exemplu, întreținerea dispozitivelor electrocasnice din locuință poate preveni emisiile de gaze.

De asemenea, reamenajarea zonelor unde s-a folosit azbest este esențială. Deși interzis recent, azbestul a fost folosit ani la rând pentru a proteja instalațiile din locuință.  

Calitatea aerului în sezonul rece depinde și de severitatea iernii, de vechimea locuinței și de cum este folosit spațiul. În general, luarea unor măsuri simple precum curățenia regulată, filtrarea aerului și folosirea de produse de curățenie mai puțin toxice te vor ajuta să ai un aer mai curat.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Alertă majoră. România ar putea rămâne cu doar 8 milioane de locuitori
x close