Antena 3 CNN Life Cum să te echilibrezi emoţional după o perioadă dificilă

Cum să te echilibrezi emoţional după o perioadă dificilă

Indiferent de vârstă, sex sau statut social, toţi trecem şi prin perioade dificile sau mai puţin plăcute de-a lungul vieţii. Poate fi vorba despre pierderea unei persoane dragi, o despărţire dureroasă sau chiar crize economice.

Cum să te echilibrezi emoţional după o perioadă dificilă
Sursa foto: Pexels.com
de Georgiana Adam    |    22 Iul 2021   •   13:13

Astfel de evenimente îşi pun amprenta asupra stării noastre emoţionale şi uneori este nevoie de timp, răbdare şi disciplină pentru a reuşi să îţi regăseşti echilibrul. Dacă nu ştii de unde să începi, iată câteva idei la îndemână.

Fă un audit al vieţii tale

Care sunt aspectele din viaţa ta care te fac fericit? Care sunt cele care te obosesc şi te consumă din punct de vedere emoţional? Iată două întrebări excelente care să te ajute să dezvolţi o nouă perspectivă asupra direcţiei în care ai vrea să se îndrepte viaţa ta.

Răspunzând la astfel de întrebări o să ai o idee mai clară despre care sunt schimbările pe care ar trebui să le faci pentru a avea o viaţă împlinită.

Investeşte în tine

Ca să îţi regăseşti bucuria de a trăi şi echilibrul după o perioadă dificilă, concentrează-te pe aspectele din viaţa ta care îţi aduc bucurie, chiar dacă este vorba de lucruri pe care le consideri banale.

Fiind atent la lucrurile pe care le faci cu plăcere, poţi învăța noi lucruri despre tine şi chiar te poţi reorienta profesional.

De asemenea, este important să investeşti în aceste activităţi şi în dezvoltarea ta personală sau profesională. Poate că te simţi bine gătind prăjituri pentru familie şi prieteni şi un aragaz electric te-ar ajuta să economiseşti timp sau poate vrei să faci un pas înainte în cariera ta şi îţi doreşti să mergi la un curs care să te ajute să îţi dezvolţi anumite aptitudini. Orice te ajută să te simţi bine sau să evoluezi merită investiţia financiară şi cea de timp.

Fii recunoscător

Unele momente din viaţă sunt atât de dureroase şi atât de dificile, încât este dificil să vezi partea plină a paharului. Unul dintre exerciţiile cel mai frecvent recomandate de terapeuţi se referă la crearea unei liste zilnice de trei-cinci lucruri pentru care te simţi recunoscător.

Nu trebuie să fie nişte lucruri măreţe! Poţi fi recunoscător pentru că ai un acoperiş deasupra capului sau pentru familia ta care te-a susţinut. Vocaţia acestui exerciţiu este de a te determina, fie şi numai pentru câteva minute, să te gândeşti la lucrurile pozitive din viaţa ta pentru a conştientiza că, chiar şi în cele mai bulversante momente, există aspecte de care te poţi bucura cu inima deschisă.

Învaţă să spui nu

Multe situaţii neplăcute în viaţă apar pentru că nu ştim să spunem nu la momentul potrivit. Facem compromisuri, renunţăm la principiile noastre pentru a-i ajuta pe alţii, acceptăm mai puţin decât credem că merităm. De ce? De cele mai multe ori din teamă: teama de a nu fi singuri, teama de a nu-i supăra pe ceilalţi, teama că nu există variante mai bune pentru noi.

A învăţa să spui nu este, înainte de orice, un exerciţiu de sinceritate, faţă de propria persoană şi faţă de ceilalţi. Să refuzi ceva ce nu ţi se potriveşte, ceva ce îţi complică viaţa sau care crezi că nu te duce acolo unde îţi doreşti să fii nu înseamnă să fii agresiv, intolerant sau nepoliticos, înseamnă să te cunoşti suficient de bine şi să fii suficient de încrezător, încât să iei cele mai bune decizii pentru propria ta viaţă.

Regula de trei simplă

Pentru a-ţi trăi viaţa cu intenţie, fiind prezent şi atent, nu pe pilot automat, este necesară o anumită disciplină. Orice vis sau plan ai avea, fără disciplină nu pot fi realizate. Chiar dacă nu putem face întotdeauna exact ce ne dorim, este important ca, per ansamblu, să fim mulțumiți de existenţa de zi cu zi.

Ca să te asiguri că fiecare zi este una în care zâmbești, apelează la regula de trei: alege trei lucruri simple care îţi fac plăcere şi pune-le în practică în fiecare zi. Nu trebuie, desigur, să fie aceleaşi trei lucruri, dar important este să fie simple, de tipul o cafea cu un prieten, o plimbare în parc, o vizită la salonul de masaj. Implementând această disciplină, vei vedea cum viaţa ta se schimbă în bine.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close