Antena 3 CNN Life Jocurile de noroc online - MĂRUL DISCORDIEI între MILIARDARII PLANETEI

Jocurile de noroc online - MĂRUL DISCORDIEI între MILIARDARII PLANETEI

Jocurile de noroc online - MĂRUL DISCORDIEI între MILIARDARII PLANETEI
12 Ian 2014   •   15:21
George Soros şi John Paulson, doi dintre cei mai influenţi investitori din SUA, pariază masiv pe ascensiunea jocurilor de noroc online în Statele Unite, intrând într-un duel cu ambiţiosul Sheldon Adelson, cel mai mare proprietar de cazinouri, pentru o afacere de 60 miliarde de dolari pe an.
Soros şi Paulson, alături de Leon Cooperman, un alt investitor de succes din zona fondurilor de hedging, au preluat în luna noiembrie participaţia majoritară la Caesars Acquisitions Co., vehiculul de jocuri de noroc pe internet al grupului Caesars Entertainment, unul dintre cele mai mari lanţuri de cazinouri din SUA, potrivit Forbes.
Tot mai mulţi oameni de afaceri şi iniţiaţi în zona jocurilor de noroc pariază masiv pe viitorul industriei americane a cazinourilor, cu afaceri de 60 miliarde de dolari, pe măsură ce pariurile pe internet, considerate până nu demult ilegale de guvernul federal, sunt legalizate la nivelul autorităţilor statale, precum New Jersey, Delaware sau Nevada.
Principalii acţionari ai Caesars Entertainment sunt de asemenea investitori importanţi în vehiculul Caesars Acquisitions, pariind 484 milioane de dolari pe jocurile de noroc online, notează Forbes, conform Mediafax.
Printre miliardarii care mizează sume uriaşe pe revenirea pariurilor pe internet în SUA, după mai bine de 7 ani de lobby intens, se numără şi fraţii Lorenzo şi Frank Fertitta, care controlează Ultimate Fighting Championshin (UFC) sau Kirk Kerkorian, principalul acţionar al MGM Resorts.
Sheldon Adelson, influentul miliardar din spatele grupului Las Vegas Sands, cel mai mare operator de cazinouri la nivel global, este însă hotărât să blocheze industria jocurilor de noroc online, care îi ameninţă afacerile, mai tradiţionale.
Cu o avere estimată la aproape 30 miliarde de dolari, Sheldon Adelson se află pe locul 5 în topul bogaţilor din SUA şi este unul dintre cei mai mari donatori în politică, demonstrând în trecut că nu se sfieşte să investească sume de peste 100 milioane de dolari în campanii electorale.
Patronul Las Vegas Sands a declarat pentru Forbes că va "cheltui oricât va fi necesar" pentru a exclude din SUA afacerile de gambling pe internet şi a mobilizat o armată de avocaţi şi lobbyişti la Washington şi în capitalele statelor care se gândesc să legalizeze jocurile de noroc pe internet. Adelson i-a cooptat în campania sa pe fostul guvernator al statului New York, George Pataki, fostul senator de Arkansas Blanche Lincoln şi fostul primar al oraşului Denver Wellington Webb.
Deşi piaţa pariază că va pierde - acţiunile Caesars Acquisition au crescut cu peste 30% din noiembrie - rivalii săi admit că Adelson este un adversar de temut.
"L-am auzit pe Adelson spunând, ?Sunt foarte bogat şi nu îmi plac jocurile de noroc pe internet?. Însă Adelson nu îşi dă seama că, în final, toate bunurile şi serviciile vor fi cumpărate pe internet", comentează pentru Forbes directorul general al Caesars Acquisition, Mitch Garber.
De mai bine de şapte ani, jocurile de noroc online sunt controlate în SUA de companii offshore dispuse să se lupte cu guvernul federal, precum PokerStars şi Full Tilt Poker. Gambling-ul online a fost scos în afara legii de Congres în toamna anului 2006. Câţiva ani mai târziu, Departamentul Justiţiei şi-a îndulcit tonul, la presiunea grupurilor de lobby, iar în prezent statele sunt libere să decidă dacă vor să legalizeze şi reglementeze jocurile de noroc pe internet.
Deşi resursele lui Adelson sunt considerabile, şansele sale de succes par reduse având în vedere numărul şi greutatea adversarilor săi.
 

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close