Antena 3 CNN Life La ce cheltuieli să te aștepți dacă vrei să îți cumperi o mașină

La ce cheltuieli să te aștepți dacă vrei să îți cumperi o mașină

Mașinile se numără printre cele mai utile invenții. Cu ajutorul lor te poți deplasa dintr-un punct în altul, fără să depinzi de ajutorul altor persoane. Însă, este important să deții permis de conducere și să te asiguri că autovehiculul cu care vei pleca la drum se află într-o stare bună de funcționare.

New Project - 2021-07-28T104105.610
Sursa foto: Shutterstock
de Georgiana Adam    |    28 Iul 2021   •   10:41

Să achiziționezi o mașină este o investiție pe termen lung, de aceea alegerea vehiculului trebuie să fie făcută cu multă chibzuință.

Înainte de a te hotărî asupra modelului pe care vrei să îl cumperi, este necesar să iei în calcul și costurile de întreținere.

O mașină are nevoie de atenție permanentă, iar pentru a o păstra într-o stare bună de funcționare, dar și pentru a o conduce în legalitate pe drumurile publice este obligatoriu să plătești anumite taxe și să-i asiguri mentenanța.

Obligații financiare

Încă dinainte să scoți mașina în trafic, vei fi nevoit să plătești câteva taxe obligatorii. Pe de o parte, trebuie să achiți taxa de înmatriculare, fără de care nu poți merge cu mașina pe drumurile publice.

O altă taxă obligatorie este asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA), care acordă despăgubiri pentru avariile produse celorlalți participanți la trafic.

Circularea fără o poliță RCA valabilă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei, reținerea certificatului de înmatriculare, precum și a plăcuțelor de înmatriculare/înregistrare.

Sunt numeroase oferte RCA pe care le poți consulta pentru a o găsi pe cea mai potrivită nevoilor tale. Valoarea unei polițe depinde, pe de o parte, de vârsta proprietarului și, pe de altă parte, de cilindreea motorului. De pildă, prețurile practicate de firmele de asigurare pot fi cu până la 30% mai mici pentru șoferii care au depășit pragul de 31 de ani.

Dacă vrei să circuli pe drumurile naționale, trebuie să plătești o taxă de drum. Rovinieta trebuie plătită dacă circuli în afara unei localități. Tariful de utilizare se poate achita pentru perioade de valabilitate de 1 zi, 7 zile, 30 zile, 90 zile și 12 luni de la data declarată.

O altă obligaţie financiară este Inspecţia Tehnică Periodică (ITP). Atât valabilitatea, cât și prețul pentru ITP variază în funcție de tipul și vechimea autovehiculului. Astfel, în funcţie de vechimea maşinii, Inspecţia Tehnică Periodică se face la un an (pentru cele mai vechi de 12 ani) sau la trei ani (pentru cele noi).

Dacă maşina nu trece ITP-ul, nu poţi circula pe drumurile publice din România. Verificarea auto se axează pe trei elemente principale: cantitatea de noxe pe care autoturismul o elimină în mers, direcția, calea de rulare și sistemul de frânare, precum şi sistemul de iluminare.

Totodată, odată ce ai înmatriculat sau înregistrat o mașină, ești obligat să plătești impozit pentru aceasta. Impozitul auto se stabilește în funcție de capacitatea cilindrică a motorului autovehiculului, exprimată în centimetri cubi.

Costuri de întreţinere

Pe lângă obligaţiile financiare, trebuie să iei în calcul şi costurile de întreţinere. În primul rând, consumul de carburant, care variază, printre altele, în funcţie de puterea motorului (cu cât este mai mare, cu atât consumul va fi mai ridicat).

Pe de altă parte, reviziile anuale sunt costisitoare. În cazul mașinilor noi, care încă se mai află în garanție, costurile de mentenanță sunt mai mici sau inexistente, însă în ceea ce privește vehiculele vechi - care sunt mai predispuse la a se strica - costurile sunt mai mari.

Pentru buna funcționare a unei mașini, e nevoie de verificarea periodică a componentelor de către un mecanic autorizat.

Motorul, carburatorul, bateria, kitul de distribuție, plăcuțele de frână, anvelopele sunt doar câteva dintre componentele care pot avea nevoie de reparații sau înlocuire.

Nu în ultimul rând, consumabilele prezintă alte costuri. Lichidul de frână, uleiul de motor, antigelul, lichidul de parbriz sunt indispensabile pentru buna funcționare a unei mașini. Verificarea și schimbarea lor periodică reprezintă un proces pe cât de necesar, pe atât de costisitor.

Prețul achiziționării unui autoturism este mai mare decât cel plătit în momentul în care semnezi contractul de vânzare-cumpărare, atât timp cât ții cont de sumele pe care le vei cheltui pentru întreținerea mașinii.

×
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close