Antena 3 CNN Life Mai puțin de 1% dintre români sunt interesați de o dietă și un stil de viață sănătoase

Mai puțin de 1% dintre români sunt interesați de o dietă și un stil de viață sănătoase

Mai puțin de 1% dintre români sunt interesați în mod activ de o dietă și un stil de viață sănătoase. Interesul pentru hrana sănătoasă este cu 75% sub media UE.

Mai puțin de 1% dintre români sunt interesați de o dietă și un stil de viață sănătoase
de Andreea Cigolea    |    12 Noi 2020   •   14:00

Mai puțin de 1% dintre români sunt interesați în mod activ de o dietă și un stil de viață sănătoase, arată cercetările de piață efectuate în iulie 2020 de Sevabloom.

Potrivit estimărilor, 50.000 de români cumpără produse bio sau sunt interesați de proveniența și modul de creștere sau preparare a produselor consumate, iar alți 50.000 au o alimentație de tip vegan sau raw vegan.

Un număr foarte scăzut de români acordă atenție crescută alimentației, fie că discutăm de o dietă cu produse de proveniență non-animală sau de modul în care sunt produse ingredientele pe care le folosesc. Este vorba, din estimările platformei, doar de 100.000 de persoane, cu 75% sub media din Uniunea Europeană.

Boala gravă care nu doare, dar afectează toate organele

Obezitatea este o boală, chiar dacă mulți nu conștientizează gravitatea excesului în greutate. Kilogramele în plus nu sunt numai un aspect deranjant fizic, ci atacă toate organele fără să ne dăm seama.

Vestea tristă este că un sfert din populaţia României este obeză și asta pentru că nu avem grijă la alimentație, la vitamine sau la mărimea porților de mâncare. Ba mai mult, un procent mare de pacienți care își pierd viața din cauza COVID-ului sunt obezi. 

”Gravitatea bolii constă în asocierea obezităţii cu foarte multe afecţiuni. Complicaţii se dezvoltă în timp, în primul rând de diabet zaharat de tip II. Cam patru din cinci diabetici de tip II sunt persoane obeze. Apoi, hipertensiunea arterială şi boala boala vasculară cardiacă sau neurologică. Foarte multe cancere, cu diverse localizări, sunt favorizate de obezitate. Apneea de somn, când respiraţia se opreşte pentru scurte perioade de timp. Bolnavul aţipeşte pur şi simplu din senin, pentru că datorită deficitului de ventilaţie pulmonară la creier, nu-i ajunge suficient oxigen şi acesta iese din starea de veghe. La fel se întâmplă şi în cazul unor persoane infectate cu COVID-19. Bolnavii ajung la starea de comă şi deces prin lipsa de oxigen în organele vitale.

Procentul de persoane obeze în ţările avansate se apropie sau depăşeşte 50%. În ţara noastră se consideră că 35% din populaţie are un exces de greutate, iar aproximativ 25 la sută, adică un sfert din populaţie, este chiar obeză! E foarte mult! Nu ştiu câte alte boli asociază un sfert dintr-o populaţie dată. Aşadar, privind aceste cifre, reafirm că există o epidemie de obezitate” a explicat dr. Daniel Ţuculanu medic primar de medicină internă.

 

×
Subiecte în articol: obezitate boala dieta
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Satul din România ce devine cea mai mare bază militară NATO din Europa
x close