Antena 3 CNN Life Românii ar putea mânca în restaurante carne produsă în laborator. UE a primit prima cerere pentru autorizarea ei

Românii ar putea mânca în restaurante carne produsă în laborator. UE a primit prima cerere pentru autorizarea ei

1 minut de citit Publicat la 19:20 26 Iul 2024 Modificat la 19:20 26 Iul 2024
Rom?nii ar putea m?nca ?n restaurante carne produs? ?n laborator
Românii ar putea mânca în restaurante carne produsă în laborator. Foto: Getty Images

Într-un an şi jumătate am putea mânca în restaurantele de la noi carne produsă în laborator. O companie din Franţa a depus deja o cerere către autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene pentru autorizarea vânzării de carne cultivată în toate cele 27 de state ale Uniunii. 

E drept, vorbim în primă fază despre foie gras cultivat în laborator, însă compania mai are în vedere şi alte sortimente.

Cum se produce o astfel de carne

În primul rând sunt recoltate celule de la animale. Apoi aceste celule sunt plasate într-un mediu bogat în nutrienţi, amino-acizi, peptide, vitamine şi minerale. 

În acest mediu, aceste celule se multiplică într-un mod accelerat. Multiplicarea acestora duce la formarea de bucăţi de carne, care sunt scoase din acest mediu şi sunt livrate către unităţile de producţie. 

Deja, în Statele Unite au fost aprobate două tipuri de carne de pui cultivată artificial.

Ce spun producătorii despre carnea făcută în laborator

În primul rând, nu conţine reziduuri de antibiotice, ceea ce, spun cei care o fabrică, reduce foarte mult riscul de rezistenţă la antimicrobiene. 

Apoi, cultivarea în laborator reduce cu până la 94% poluarea aerului faţă de fermele convenţionale şi se foloseşte cu 66% mai puţină apă în producţia cărnii de laborator, faţă de abatoarele clasice. 

Totuşi, fermierii sunt cam supăraţi pe aceste tehnologii şi mulţi spun că promovarea lor ar duce la dispariţia de pe piaţă a cărnii originale. 

×
x close