Antena 3 CNN Life Românii mănâncă de zeci de ani "făină" de insecte fără să știe sau fără să bage în seamă acest lucru

Românii mănâncă de zeci de ani "făină" de insecte fără să știe sau fără să bage în seamă acest lucru

Autorizația Comisiei Europene de punere pe piață a două insecte ca alimente a dus la dezbateri aprinse în mai multe țări europene. Oamenii susțin că nu își doresc să mănânce făină de insecte și că nu sunt de acord cu introducerea acestui aliment în produsele de pe piață.

Românii mănâncă de zeci de ani "făină" de insecte fără să știe sau fără să bage în seamă acest lucru
Sursa foto: profimedia
de Laura Dinu    |    17 Apr 2023   •   12:41

Chiar zilele trecute, Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, a anunțat că a depus un proiect de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte. 

”Protejăm produsele tradiționale românești! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale. 

Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import și conțin ingrediente obținute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. 

Oamenii trebuie să știe ce cumpără, iar eticheta să fie clară și să conțină informații complete cu privire la aceste produse. 

Citește și: Alimentul care ne ajuta la digestie după masa de Paște. Ne scapă de excesul de sare și combate efectele negative ale alcoolului

Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali și a produselor și mâncării tradiționale românești”, a transmis Marcel Ciolacu într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Oamenii consumă de zeci de ani făină de insecte

Problema este alta. Și anume că românii și europenii consumă făină de insecte de ani de zile, fără ca măcar să realizeze sau să bage în seamă acest lucru.

Mai exact, românii consumă carmin, un colorant alimentar natural, de origine animală, care conferă produselor culoarea roșie.  

Ce este aditivul E 120 ? 

Aditivul alimentar E 120 face parte din categoria coloranților naturali de origine animală. Acesta conferă culoarea roșie și se poate folosi singur sau în combinație cu alți coloranți. 

Carminul de coșenilă se găsește în corpul insectei (femelă) Dactylopius Coccus Costa. Aceasta insectă trăiește  pe anumite specii de cactus. Acidul carminic reprezintă colorantul de bază, acesta este în concentrație de 10% raportat la corpul uscat al insectei. 

Cum se obține colorantul E 120 ? 

E 120 este un colorant roșu, scump, neconvenabil pentru vegetarieni, deoarece este extras din pulberea obținută prin zdrobirea corpului insectei Dactylopius Coccus. Omorârea insectei se face prin imersarea sa în apă fierbinte și uscarea la lumină solară sau prin tratarea cu abur şi uscarea în cuptor. Din extractul apos (alcool-apă) sau alcoolic, este precipitat acidul carminic (coşenila), care este legat de ionul de aluminiu, rezultând un chelat hidratat al acestuia (conform structurii date). Acest compus complex, este insolubil şi se prezintă sub forma unui lac denumit carmin. Varietatea de forme comerciale ale colorantului, este dată de metodele diferite utilizate pentru obținerea sa. 

Insectele trebuie să fie uscate până la aproximativ 30% din greutatea lor inițială înainte de a putea fi depozitate fără să se descompună. Este nevoie de aproximativ 155.000 de insecte pentru a face un kilogram de coșenila. 

Care sunt alimentele ce conțin aditivul alimentar E 120 ? 

Aditivul alimentar E 120 poate fi utilizat în următoarele produse alimentare: 

  • Brânză maturată; 
  • Brânză topită; 
  • Fructe și legume prelucrate/uscate;
  • Fructe și legume în oțet, ulei, sau saramură; 
  • Fructe și legume conservate în cutii/borcane; 
  • Preparate din fructe și legume, cu excepția compoturilor; 
  • Gemuri, jeleuri și marmelade și piure de castane îndulcit, după cum sunt definite în Directiva 2001/113/CE; 
  • Paste tartinabile din fructe și legume; 
  • Cereale pentru micul dejun; 
  • Preparate din carne, după cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr 853/2004; 
  • Carne prelucrată, netratată termic;
  • Carne prelucrată, tratată termic; 
  • Membrane, învelișuri și decorațiuni pentru carne; 
  • Pește și produse de pescărie prelucrate, inclusiv moluște și crustacee; 
  • Vinuri aromatizate; 
  • Băuturi aromatizate pe bază de vin. 

Există efecte secundare în urma consumării aditivului alimentar E 120 ? 

Carminul și extractul de coșenilă pot fi utilizate în siguranță pentru colorarea alimentelor, în general, în cantități conforme cu bunele practici de fabricație. 

JECFA a raportat o serie de studii de mutagenitate efectuate cu acid carminic, toate au arătat că acesta nu are potențial mutagen. 

Pe baza rezultatelor obținute în urma studiilor disponibile, care includ studii in vitro, grupul EFSA a concluzionat faptul că acidul carminic nu este genotoxic. 

Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 5 mg/kg corp. 

Aditivul E 120 este utilizat singur sau în combinație cu alți aditivi. 

De ce este necesară utilizarea aditivului E 120 

Colorantul este necesar pentru restabilirea culorii inițiale a produselor alimentare. Culoarea produselor alimentare se poate modifica/degrada în urma prelucrărilor termice, depozitării și transportului (degradarea produselor sub acțiunea factorilor fizico-chimici, biochimici sau microbiologici). 

Colorantul E 120 se caracterizează prin culoarea „roşu strălucitor”, pe care o transmite şi produselor în care se încorporează. Culoarea obținută în urma utilizării acestui colorant este stabilă la căldură (la prelucrarea termică), la lumină, oxidare etc., datorită acestui fapt colorantul E 120 este preferat în defavoarea altor coloranți. 

Aditivul mai poate fi utilizat și pentru colorarea produselor alimentare fără culoare, pentru o mai bună percepere a gustului acestor produse.  

Concluzii și reglementări legislative E 120 

Coșenila, acidul carminic și carminul (E 120) sunt coloranți roșii de antrachinonă autorizați ca aditivi alimentari în Uniunea Europeană (UE), în conformitate cu anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008. Aceștia  au fost evaluați cel mai recent de către Joint, Comitetul de experți FAO/OMS pentru aditivi alimentari (JECFA) în 2000. Doza zilnică admisa (DZA) stabilită a fost de 5 mg/kg greutate corporală/zi. 

Sursă: InfoCons

×
Subiecte în articol: carmin faina de insecte E 120
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close