Antena 3 CNN Life Sănătate Boala ficatului gras a ajuns să fie o epidemie silențioasă în România

Boala ficatului gras a ajuns să fie o epidemie silențioasă în România

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 11:57 14 Iun 2024 Modificat la 11:57 14 Iun 2024
ficat
Boala ficatului gras a ajuns să fie o epidemie silențioasă în România

Boala ficatului gras a ajuns o epidemie silenţioasă în România. Incidenţa bolii este în creştere şi afectează toate categoriile de vârstă, inclusiv copiii.

Mai îngrijorător este că persoanele afectate sunt de cele mai multe ori asimptomatice. Lipsa de mişcare asociată cu o alimentaţie nesănătoasă sunt principalele cauze care duc la apariţia acestei patologii.

Pentru a trage un semnal de alarmă în acest sens, de Ziua Internațională dedicată boli, Asociația Romană pentru Afecțiuni Hepatice a desfășurat o serie de acţiuni de conştentizare în parul IOR din Capitală.

Ficatul gras este o afecțiune care apare atunci când se acumulează prea multă grăsime în ficat. Specialiştii atrag atenţia că a devenit cea mai frecventă boală hepatică cronică la nivel mondial. Afectează 1 din 3 adulți și 1 din 8 copii, la nivel mondial. 

De aceea, specialiştii din România s-au alăturat companiei „Ziua Internațională dedicată Bolii Ficatului Gras" prin multiple acţiuni, unele desfăşurate în Parcul IOR din Capitală. Activităţi care au fost coordonate de Asociatia Română pentru Afectiuni Hepatice.

„Anul acesta sunt 55 de țări aliniate care fac ceea ce facem noi în acea zi, adică cresc nivelul de conștientizare asupra impactului și dimensiunilor acestei boli și încearcă să informeze și să educe oamenii despre ce înseamnă un stil de viață sănătos”, spune prof. univ. dr. Liana Gheorghe, din partea Asociatiei Romane pentru Afectiuni Hepatice.

Incidenţa bolii crește cu 1% anual, în paralel cu creșterea incidenței obezității și diabetului zaharat.

„Cred că jumătate dintre pacienții care ne accesează acum ca și asociație sunt din această categorie, pacienți cu ficat gasic, pacienți cu diverse forme de steatoză, pacienți care întreabă, în primul rând, dacă există un tratament sau ce pot face”, a declarat Marinela Debu, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO).

„E o boală tăcută. E o pandemie silențioasă, car de aceea este nerecunoscută și nediagnosticată. Ne facem analize și ele spun totul”, a explicat prof. univ. dr. Liana Gheorghe, din partea Asociației Romane pentru Afecțiuni Hepatice.

Pentru a preveni boala specialiştii ne îndeamnă să începem să facem zilnic mişcare.

Campania de prevenire a bolii ficatului gras se desfăşoară inclusiv în şcoli prin pliante, cărți de povești şi tricouri imprimate cu fructe sau legume.

×
Etichete: ficat gras
Parteneri
x close