Antena 3 CNN High Tech A fost creat robotul care exprimă stări sufleteşti specifice oamenilor şi "citeşte" emoţiile umane

A fost creat robotul care exprimă stări sufleteşti specifice oamenilor şi "citeşte" emoţiile umane

A fost creat robotul care exprimă stări sufleteşti specifice oamenilor şi "citeşte" emoţiile umane
Sursa foto: Foto: cgull8m.hubpages.com
de M.Z.    |    20 Ian 2012   •   08:31

Un robot capabil să exprime stări sufleteşti specifice oamenilor, cum ar fi surprinderea, bucuria sau supărarea, este cel mai nou motiv de mândrie al cercetătorilor polonezi. Specialiştii sunt convinşi că e un pas spre o lume în care oamenii şi maşinăriile vor convieţui fără probleme.

Robotul nou creat este programat să afişeze nouă atitudini diferite. A fost făcut special pentru funcţia de secretar sau însoţitor al persoanelor cu dizabilităţi.

Pentru ca oamenii să poată suporta, timp îndelungat, prezenţa unei asemenea maşinării, ea trebuie să se comporte politicos. Din acest motiv, robotul trebuie să poată exprima, până la un punct, emoţii şi, de asemenea, să "citească" emoţiile umane şi să reacţioneze adecvat.

Reconstituirea emoţiilor cu ajutorul componentelor mecanice nu a fost deloc o sarcină uşoară. Cel mai dificil de proiectat a capul, compus din două discuri şi ochi mobili care permit, împreună, exprimarea unor emoţii ca fericirea, tristeţea sau mânia.

Înainte de a construi robotul, specialiştii au studiat cu atenţie imagini din toată lumea în care chipul omenesc exprimă cel mai puternic diferite sentimente şi trăiri.






×
Subiecte în articol: robot emotii
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close