Antena 3 CNN Life Știinţă Dirijabilul, aeronava viitorului. Vezi cum arată vehiculul aerian

Dirijabilul, aeronava viitorului. Vezi cum arată vehiculul aerian

Dirijabilul, aeronava viitorului. Vezi cum arată vehiculul aerian
Sursa foto: Foto: Videonews
de M.Z.    |    18 Aug 2011   •   15:07

Marele producător american de avioane militare Lockheed Martin a prezentat un vehicul aerian considerat o anticipaţie a aeronavelor viitorului. Nu este vorba de un supersonic sau de un bombardier invizibil, ci de un dirijabil care poate avea atât misiuni militare, cât şi civile.

Aeronava a efectuat primul zbor reuşit de încercare în urmă cu şase ani. Grupul Lockheed consideră că abia acum a venit momentul s-o promoveze. Dirijabilul a fost prezentat la o conferinţă dedicată vehiculelor aeriene fără echipaj, dar el poate, foarte bine, să aibă şi oameni la bord. Misiunea sa de bază este transportul unor încărcături ce pot ajunge la 450 de tone.

"Prima aplicaţie este transportul de marfă, în zone izolate unde nu există infrastructură, nu există aeroporturi, nu există, poate, nici drumuri şi trebuie susţinute operaţiuni de minerit sau foraj", a spus Bob Boyd, directorul proiectului.

Dirijabilul poate fi folosit, între altele, şi pentru spionaj. El poate să urce până la 6.000 de metri şi să rămână acolo chiar şi trei săptămâni. La bord pot fi instalate camere care să observe câmpul de luptă din afara razei de acţiune a rachetelor inamice. Producătorii dau asigurări că, în ciuda aparenţelor, dirijabilul este mai sigur decât elicopterele de azi.

"Nu e atât de vulnerabil cum s-ar crede, de fapt aeronavele chiar sunt uneori lovite de gloanţe din când în când. Dar presiunea e foarte scăzută, aşa că nu se întâmplă mare lucru când le găureşte un glonţ", a mai precizat Boyd.

Poate cel mai important este că dirijabilul consumă foarte puţin carburant. Aşa că producătorii sunt convinşi că, în cel mult zece ani, asemenea aeronave vor fi o prezenţă obişnuită în zonele cu acces dificil de pe tot globul.

 


×
Subiecte în articol: aeronava
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close