Antena 3 CNN Life Știinţă Mai "bătrân" ca Tutankamon: Schelet vechi de 4.500 de ani, descoperit în Prahova

Mai "bătrân" ca Tutankamon: Schelet vechi de 4.500 de ani, descoperit în Prahova

Mai "bătrân" ca Tutankamon: Schelet vechi de 4.500 de ani, descoperit în Prahova
Sursa foto: Foto:heritage-key.com
01 Iun 2011   •   13:20
Un schelet cu o vechime de peste 4.500 de ani a fost dezgropat de arheologi în localitatea prahoveană Ariceşti Rahtivani. Scheletul, cu 12 secole mai „bătrân” decât Tutankamon, a fost găsit într-un mormânt cu un diametru de 50 de metri, informează Adevărul. Descoperirea a fost realizată de arheologii de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova.

„Din fericire, în acest caz a fost respectată legea, iar administratorii firmei care investesc în exploatarea de agregate minerale în zonă ne-au chemat să facem investigaţiile arheologice necesare", a declarat Alin Frânculeasa, şeful Secţiei de Arheologie din cadrul muzeului.

Mormântul era situat sub o movilă de aproximativ trei metri înălţime şi 50 de metri în diametru

„Datează de la începutul Epocii Bronzului şi aparţine, cel mai probabil, unei persoane dintr-o comunitate seminomadă, venită din sudul Ucrainei, care se ocupa cu creşterea animalelor. Dacă nu ar fi fost o căpetenie sau nu ar fi avut o influenţă spirituală importantă, probabil că nu ar fi beneficiat de un astfel de mormânt”, a mai spus şeful Secţiei de Arheologie.

“Ritualul de îngropare este foarte auster. Nu am găsit, încă, podoabe, dar este posibil ca, după înlăturarea pământului tasat în craniu, să descoperim, ulterior, cercei", a adăugat Alin Frânculeasa.

Scheletul vechi de 4.500 de ani nu este singura descoperire de acest fel făcută în zonă. În urmă cu şase ani, tot la Ariceştii Rahtivani, a fost descoperit un monument funerar cu trei morminte.

×
Subiecte în articol: schelet prahova
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close