Antena 3 CNN Life Știinţă Remedii rapide pentru stres, recomandate de doi cercetători americani. Cele mai bune tehnici de distragere a atenției

Remedii rapide pentru stres, recomandate de doi cercetători americani. Cele mai bune tehnici de distragere a atenției

Kandi Wiens și Dr. Howard Stevenson, doi cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, au identificat mai multe remedii rapide pentru stres.

Remedii rapide pentru stres, recomandate de doi cercetători americani. Cele mai bune tehnici de distragere a atenției
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    20 Mar 2024   •   17:55

Kandi Wiens, autoare și cercetătoare la Universitatea din Pennsylvania, specializată în stres, reziliență și epuizare, a împărtășit cu The New York Post sfaturile sale pentru combaterea stresului.

Kandi Wiens are o serie de tehnici de distragere a atenției de la stres, pe care le numește "remedii salvatoare", concepute pentru a contracara efectele hormonilor de stres, precum cortizolul și adrenalina.

1. Respiră:

Fă două inspirații pe nas și o expirație lungă pe gură. Tehnica te ajută să reduci reacția la stres și să elimini dioxidul de carbon din organism.

2. Privește o fotografie a cuiva drag:

Simplul act de a privi o imagine poate produce oxitocină, cunoscută și sub numele de "hormonul iubirii", care poate compensa hormonii stresului.

3. Atingerea fizică:

Ține de mână sau îmbrățișează pe cineva drag. Îmbrățișarea unui animal de companie poate avea aceleași beneficii. Masează-ți tâmplele sau pune mâna pe inimă pentru a te calma. Masează-ți gâtul pentru a stimula nervul vag, care este plin de receptori de oxitocină.

4. Exerciții fizice:

Produc dopamină, un neurotransmițător care oferă sentimente de plăcere și satisfacție. 

5. Petrece timp în natură:

Stimulează producția de dopamină și endorfine, care au efecte calmante și de reglare a stării de spirit. Efectele de reducere a stresului apar în doar 10 minute.

6. Plângi:

Eliberează oxitocină și endorfine și te poate ajuta să te liniștești.

Tehnica CLCBE de combatere a stresului

O altă tehnică de combatere a stresului sugerată este cea numită CLCBE, inventată de Dr. Howard Stevenson, tot de la Universitatea din Pennsylvania. 

Tehnica presupune patru pași: 

Calculează: Întreabă-te care este nivelul tău de stres pe o scară de la 1 la 10.

Localizează: Găsește unde se află stresul în corpul tău (mâini care tremură, senzație de frig în piept, de cald la cap, etc)

Comunică: Evaluează ce vorbe îți trec prin cap, legate de stres (ce cuvinte auzi, ce vezi, ce miros simți - încearcă să își conectezi toate sensurile ca să exprimi ce simți în acel moment)

Inspiră, expiră: Concentrează-te pe respirație.

×
Subiecte în articol: remedii stres tehnici cercetatori americani
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close