Antena 3 CNN Life Știinţă Statul la soare crește pofta de mâncare dar topește grăsimea din corp. Efectele radiațiilor UV, scoase la iveală de un nou studiu

Statul la soare crește pofta de mâncare dar topește grăsimea din corp. Efectele radiațiilor UV, scoase la iveală de un nou studiu

Un studiu recent sugerează că expunerea regulată la soare ar putea acționa ca un arzător natural de grăsimi, împiedicând creșterea în greutate.

Statul la soare crește pofta de mâncare dar topește grăsimea din corp. Efectele radiațiilor UV, scoase la iveală de un nou studiu
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    22 Mai 2024   •   22:30

Radiațiile UV scad nivelul hormonilor foamei din organism, ceea ce crește pofta de mâncare, dar o creștere simultană a hormonului de stres, norepinefrina, crește descompunerea grăsimilor, împiedicând creșterea în greutate.

De asemenea, determină transformarea grăsimii albe, care stochează energie, în grăsime maro, care arde energie, conform unui nou studiu la șoareci.

Cercetătorii din spatele studiului au fost atât de încurajați de descoperirile lor, încât cred că ar putea exista o modalitate de a exploata beneficiile razelor UV într-un mod care să nu crească riscul de cancer pentru a trata obezitatea.

Totuși, acest lucru nu este o încurajare de a alerga la o sală de bronzat sau de a sta la soare, din cauza riscului ridicat de cancer de piele, inclusiv de melanom potențial letal. 

Dermatologii de la Spitalul Universitar Național Seoul din Coreea de Sud au descoperit că șoarecii expuși constant la radiații UV timp de 12 săptămâni, indiferent dacă au primit o dietă normală sau una bogată în grăsimi, nu au luat în greutate.

"Expunerea la UV poate crește pofta de mâncare în timp ce inhibă creșterea în greutate"

Radiațiile UV au determinat o creștere a nivelurilor neurotransmițătorului norepinefrină, care joacă un rol crucial în răspunsul organismului de luptă sau fugă. Norepinefrina ajută, de asemenea, la reglarea nivelurilor de glucoză din sânge.

Nivelurile hormonului leptină au crescut, ceea ce poate duce la creșterea poftei de mâncare deoarece organismul o interpretează ca pe un semnal că nu are suficientă energie sub formă de grăsime stocată.

Dar, în loc să vadă animalele că iau în greutate, cercetătorii au constatat că, atunci când sunt expuse la lumină UV, creșterea eliberării de norepinefrină a determinat corpul să descompună depozitele de grăsime pentru energie, arzând mai multe calorii fără o activitate fizică crescută.

Lumina UV a determinat, de asemenea, țesutul adipos să se convertească în grăsime maro, care arde energie pentru a produce căldură în corp.

Marea majoritate a grăsimii noastre corporale este grăsime albă, care stochează energia pe care corpul o folosește pentru a alimenta procesele metabolice de bază și antrenamentele dificile. Persoanele cu obezitate au acumulare de grăsime albă.

În schimb, grăsimea maro produce căldură în corp prin arderea rezervelor de energie, procesul începe atunci când corpul se răcește pentru a regla temperatura corpului.

Chiar dacă șoarecii au consumat mai multe calorii atunci când apetitul lor a crescut, corpul le-a transformat în căldură prin convertirea grăsimii albe în grăsime maro înainte ca acestea să poată fi stocate sub piele, prevenind astfel creșterea în greutate.

Dr. Jin Ho Chung, cercetătorul principal și dermatolog la Spitalul Universitar Național Seoul, a declarat: "Acest studiu elucidează mecanismul prin care expunerea la UV poate crește pofta de mâncare în timp ce inhibă creșterea în greutate."

"Un indiciu revoluționar pentru dezvoltarea strategiilor de tratament împotriva obezității"

"Este de remarcat faptul că radiațiile UV reduc nivelurile de leptină și cresc norepinefrina, promovând astfel brunizarea grăsimii subcutanate și creșterea consumului de energie, oferind un indiciu revoluționar pentru dezvoltarea strategiilor de tratament împotriva obezității."

Descoperirea lor ar putea deschide calea către tratamente care să exploateze beneficiile expunerii la UV pentru reducerea creșterii în greutate, gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge și conversia grăsimii albe în grăsime maro mai sănătoasă, scrie Dailymail.

El a adăugat: "Această cercetare demonstrează că expunerea la UV afectează nu numai pielea, ci joacă și un rol profund în metabolismul energetic al corpului nostru și procesele de homeostazie."

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Biden și Trump au stabilit regulile primei dezbateri televizate
x close