Antena 3 CNN Life Știinţă Telescopul Euclid a fost lansat cu succes în spațiu: "Ne va spune care este natura energiei întunecate"

Telescopul Euclid a fost lansat cu succes în spațiu: "Ne va spune care este natura energiei întunecate"

Agenția Spațială Europeană a lansat cu succes în spațiu telescopul Euclid, care va avea o misiune importantă pentru cercetarea Universului.

Telescopul Euclid a fost lansat cu succes în spațiu: "Ne va spune care este natura energiei întunecate"
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iul 2023   •   21:10

Telescopul Euclid a fost lansat în spațiu sâmbătă, 1 iulie, la ora 11:12, de la Cape Canaveral, Florida, cu o rachetă Falcon 9 – SpaceX.

Misiunea va realiza cea mai mare și precisă hartă a Universului, urmând să fie studiat modul în care acesta s-a mărit pe parcursul a 10 miliarde de ani.

"În decurs de o lună, Euclid va ajunge la destinație, de unde va observa o treime din cer, permițând oamenilor de ştiință să studieze istoria expansiunii Universului în ultimii 10 miliarde de ani, analizând natura materiei întunecate şi a energiei întunecate.

În timpul călătoriei sale, telescopul şi instrumentele vor fi pornite, telescopul va fi focalizat, iar instrumentele vor fi testate. După o etapă ulterioară de calibrare de două luni, Euclid îşi va începe operațiunile ştiințifice de 6 ani”, se arată în comunicatul transmis de Agenția Spațială Europeană.

Citește și: Se îngroașă gluma în Franța: protestatarii violenți au furat arme de foc | Sâmbătă este înmormântat Nahel, tânărul ucis de poliție

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Euclid este o misiune care aparține Agenției Spațiale Europene, o organizație care aduce împreună aproape 2000 de oameni de știință din 300 de institute din 17 țări, din Europa, printre care și ISS-România, America, Canada și Japonia.

"Suntem acolo, după 12 ani de dezvoltare tehnică și pregătire științifică, iar acum trecem la a doua fază a misiunii, care ne va spune care este natura energiei întunecate’, declară Yannick Mellier, leader-ul Consorțiului Euclid și astrofizician la Institutul de Astrofizică din Paris, potrivit edu.ro.

×
Subiecte în articol: spatiu telescop spatial
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close