Antena 3 CNN Life Știinţă Terra se RUPE în două! La câţi kilometri de România se află cea mai mare ameninţare a Planetei

Terra se RUPE în două! La câţi kilometri de România se află cea mai mare ameninţare a Planetei

Terra se RUPE în două! La câţi kilometri de România se află cea mai mare ameninţare a Planetei
de O.P.    |    28 Sep 2012   •   07:19

Cutremurele care s-au petrecut în Oceanul Indian, în largul Indoneziei, sunt provocate de spargerea progresivă a plăcii tehtonice indo-australiene, care se separă în două în largul Insulei Sumatra, potrivit unor studii publicate miercuri, relatează AFP. 

Însă specialiştii avertizează că un proces de acest gen va dura milioane de ani.

"Totul a început în urmă cu opt-zece milioane de ani, deci vă daţi seama cât va mai dura până când obţinem o graniţă perfect delimitată", a explicat Matthias Delescluse, de la Ecole Normale Superieure din Paris.

Sumatra se află deasupra punctului de coliziune dintre placa Indo-australiană şi placa Sunda.Astfel, cu o deplasare de 5-10 centimetri pe an, placa Indo-australiană, care se întinde pe cea mai mare parte a Oceanului Indian, intră sub Sunda, peste care se afla insula indoneziană.

Aceste mişcări tectonice se desfăşoară la o distanţă destul de mare de ţara noastră, aproximativ 10.000 de kilometri. Placa indo-australiană se deplasează către nord-est, însă mişcarea ei nu este uniformă.

Mai mult, cutremurele din aprilie s-au produs şi într-o zonă mai îndepărtată,  direct pe placa Indo-australiană, într-o zona de mari deformări proporţionale. Delescluse spune ca mişcările de la marginile plăcii streseaza mijlocul acesteia, aşa ca "Australia deja se mişcă în funcţie de India şi India se mişcă în relatie cu Australia", scriu jurnaliştii de la BBC.






×
Subiecte în articol: cutremure cutremur Indonezia
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close