Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Ce mâncăm în vacanţă

Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Ce mâncăm în vacanţă

Aste sezon de concedii, toata lumea vrea sa arate bine si asta in conditiile in care, impreuna cu aceste mult asteptate zile de vara vin si tentatiile culinare, care pot ruina efortul de mentine o forma fizica dorita. Controlul asupra a ceea ce mancam in vacanta nu este imposibil de realizat.

Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Ce mâncăm în vacanţă
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2022   •   14:00

Acest control devine aproape imposibil atunci cand este aleasa variata de vacanta de tip all inclusive. Permanenta expunere la alimente care arata delicios, insa care nu sunt intotdeauna de calitate (prin prisma modului de gatire, a aportului de sare, a excesului de aditivi/conservanti alimentari), este un factor care pot afecta dieta echilibrata in vacanta.

Micul dejun poate fi format din proteine de buna calitate: oua, branza alaturi de fibre, paine integrala si legume proaspete. Un desert se poate consuma tot dimineata, pentru ca sunt toate sansele ca acel aport caloric sa se consume prin activitate fizica.

La pranz in concediu se consuma peste sau carne preparata proaspat pe gratar, insa carnea nu trebuie consumata singura. Salatele trebuie sa fie si ele la indemana, si legumele care pot fi si ele preparate pe gratar, la fel.

Atentie insa ar trebui sa avem la sosul pentru salata, sa nu fie bogat in maioaneza si deja adaugat; cel mai simplu, dressingul ar trebui tinut intr-un recipient separat cat sa existe control asupra cantitatii consumate. Salatele nu trebuie sa fie singura forma de glucide si fibre prezente la masa. Cartofii in coaja (pentru a retine fibrele dupa gatire), ciupercile, dovleceii, vinetele, chiar si rosiile pot fi la fel de bine preparate pe gratar iar gustul lor este unic.Cina poate sa contina salate, branzeturi mai putin sarate, lactate fermentate, mancaruri pe baza de peste si legume. Pestele trebuie ales cu mare grija petru ca este un aliment foarte perisabil si care produce toxiinfectii alimentare severe.

Important este si modul de pregatire al alimentelor pe gratar. Asadar acestea nu trebuie sa fie foarte bine facute sau arse pentru ca aceasta crusta care se formeaza contine produsi de oxidare completa si mult fum, toate substante cancerigene.

Atentie ar trebui sa avem si la dimensiunea farfuriei si la gradul de aglomerare al alimentelor pe ea, pentru ca, sa nu uitam, marimea portiei conteaza. In plus sunt de evitat alimentele bogate caloric si sarate: alune, floricele, seminte sau cipsuri si ca nu mai vorbim de prajituri (foarte perisabile in aceasta perioada calda!). Desertul ideal se poate consuma ca gustare intre mese si poate fi urmat de multa miscare

Apa minerala plata sau carbogazoasa, limonada proaspat facuta sau ceaiul de fructe cu lamaie si gheata sunt variante optime pentru o zi torida.

Ceaiurile din plante trebuie sa existe in trusa de vacanta, ca remediu impotriva constipatiei si deshidratarii. Crema cu factor de protectie cat mai mare trebuie folosita pe toata perioada zilei.

Si asa cu putina atentie si cu mult respect pentru eforturile care se fac in mod constant, se poate supravietui cu usurinta unui concediu reusit. Ar mai trebui tinut cont de cateva aspecte:

1. Hidratare cu multa apa – este ingredientul cheie care iti va mentine echilibrul hidric si termic al corpului. Fiind cald afara trebuie marita cantitatea de apa consumata indiferent de nivelul de efortul fizic depus.

2. Limitarea bauturilor alcoolice, carbogazoase si in special pe cele cu aport de cofeina si zahar. Toate aceste bauturi contin coloranti si aditivi care afecteaza procesele metabolice.

3. Temperatura lichidelor: Nu trebuie baute lichide foarte reci – ele nu ajuta in mod real sa ne racorim pe perioada verii. Consumarea lichidelor foarte reci atunci cand suntem infierbanti, poate conduce la o usoara vasoconstrictie a vaselor de sange, lucru care trebuie evitat atunci cand incercam sa ne racorim.

4. Dieta trebuie sa contina alimente usoare, bogate in nutrienti si sarace in grasimi.

5. Fructele proaspete trebuie preferate celor confiate sau din compot, ultimele fiind foarte bogate in monozaharide. Menta poate fi folosita la prepararea sucurilor proaspete de fructe deoarece creeaza senzatia de prospetime si racoare.

6. Alimentele condimentate (iuti si sarate) trebuie limitate.

7. Sucul de lamiae adaugat in apa minerala cu indice de mineralizare crescut si laptele batut ajuta la re-echilibrarea hidrica dupa o perioada de transpiratie abundenta.

×
Subiecte în articol: dieta săptămânii
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close