Antena 3 CNN Mediu Bani pentru românii care valorifică gunoiul de grajd. A fost lansată procedura privind finanțarea prin PNRR

Bani pentru românii care valorifică gunoiul de grajd. A fost lansată procedura privind finanțarea prin PNRR

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat lansarea primei runde de atragere de fonduri pentru finanțarea sistemelor integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, prin PNRR.

Bani pentru românii care valorifică gunoiul de grajd. A fost lansată procedura privind finanțarea prin PNRR
Sursa foto: gov.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Oct 2023   •   09:41

Începând de luni, până la finalul anului, se desfășoară prima rundă de atragere de fonduri pentru Subinvestiția I2.A-B, Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, finanțată din PNRR.

Anunțul a fost făcut de Ministrul Mediului, Mircea Fechet, în timpul unei vizite în județul Bacău.

Prin intermediul acestei investiții sunt vizate activități specifice înființării și dotării sistemelor integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, precum și activități destinate modernizării sistemelor comunale integrate pentru comunitățile care dețin deja o platformă destinată colectării gunoiului de grajd.

"Această investiție reprezintă un sprijin real pentru a avea un sol mai curat, în zonele unde creștem animale, întrucât pericolul nitraților din apele subterane poate fi combătut doar prin finanțări consistente, așa cum este și aceasta, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Citește și: PNRR, zugravul instituțiilor de forță. Milioanele de euro pe care le-a cheltuit SRI pentru renovări

Finanțăm platforme comunale care au o capacitate între 1.500 mc și 4.000 mc și o cantitate de gunoi de grajd suportată de la 1.200 de tone la 3.200 tone.

Solicitanții care pot depune cereri de finanțare sunt unitățile administrativ-teritoriale, inclusiv subdiviziunile/sectoarele acestora, organizate la nivel de municipiu, oraș și comună”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Alocarea financiară totală este 228.221.855 euro, echivalentul a 1.132.847.643,84 lei

Astfel, pentru realizarea de sisteme noi destinate gestionării gunoiului de grajd, bugetul este de 171.900.000 euro, iar pentru modernizarea sistemelor integrate existente de gunoi de grajd, alocarea financiară este de 56.321.855 euro.

Pentru înființarea de sisteme noi, programul se va desfășura în două etape.

În cadrul primei etape, 65% din bugetul alocat programului, respectiv 111.735.000 euro, echivalentul a 548.116.042,5 lei, este destinat solicitanților aflați în zone unde corpurile de apă subterană au concentrații de nitrați de peste 50 mg/l sau au concentrații de nitrați cu tendință crescătoare și valori între 40 – 50 mg/l.

Restul de 35% din bugetul alocat programului, respectiv 60.165.000 euro, echivalentul a 295.139.407,5 lei va fi destinat tuturor solicitanților eligibili, indiferent de localizare.

În cadrul celei de-a doua etape, bugetul rămas disponibil în urma primei etape va fi alocat pentru toți solicitanții eligibili.

Pentru modernizarea sistemelor existente, toată alocarea va fi disponibilă în momentul lansării apelului.

Valoarea maximă eligibilă a unui proiect (în funcție de investiție) corespunde unui cost de cel mult 1.000.000 euro, fără TVA, echivalentul a 4.963.800 lei fără TVA, pentru înființarea unui sistem nou integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd.

De asemenea, pentru modernizarea unui sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 500.000 euro, fără TVA, echivalentul a 2.481.900 lei, fără TVA, au precizat reprezentanții ministerului.

×
Subiecte în articol: PNRR mircea fechet gunoi de grajd bani romanii
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close