Antena 3 CNN Mediu Biodiversitate 230 de balene au eșuat pe o plajă din Tasmania. Este al doilea incident, în doar 24 de ore

230 de balene au eșuat pe o plajă din Tasmania. Este al doilea incident, în doar 24 de ore

Peste 200 de balene au eșuat pe o plajă din Tasmania, Australia. Acesta este al doilea incident de acest fel întregistrat în ultimele 24 de ore.

230 de balene au eșuat pe o plajă din Tasmania. Este al doilea incident, în doar 24 de ore
Sursa foto: Southwest Expeditions/ Sam Gerrity
de Mia Lungu    |    21 Sep 2022   •   12:41

Balenele, dintre care jumătate par a fi încă în viață, au fost descoperite în Macquarie Harbour, pe coasta de vest a insulei, unde în urmă cu doi ani a avut loc cel mai grav incident de acest tip.

Motivul este necunoscut, iar salvatorii de balene au fost trimiși în ajutor. Incidentul survine la doar o zi după ce pe o plajă din nordul Tasmaniei au fost găsiți morți 14 cașaloți tineri.

Se crede că cele 230 de balene descoperite miercuri în Macquarie Harbour sunt balene pilot. Aceste mamifere foarte sociabile eșuează frecvent deoarece călătoresc în comunități mari și se bazează pe o comunicare constantă.

Experții plănuiesc o operațiune de salvare, dar operațiunea va fi "complexă" din cauza poziției, a explicat departamentul de mediu din Tasmania, potrivit Mediafax.

Macquarie Harbour este un golf puțin adânc, situat într-o zonă rurală de pe coasta de vest a statului. Specialiștii estimează că nu vor putea fi salvate prea multe balene. 

În septembrie 2020, a fost lansată o uriașă operațiune de salvare atunci când aproape 500 de balene pilot au eșuat în același port. Mai mult de 380 dintre balenele pilot au murit, dar aproximativ 100 au supraviețuit datorită salvatorilor.

Vanessa Pirotta, cercetător în domeniul faunei sălbatice, a declarat pentru BBC că asemănările dintre cele două incidente, adică aceeași specie, același loc, aceeași perioadă a anului, sunt "neobișnuite" și îngrijorătoare.

Este posibil ca balenele să se fi "rătăcit", să fi urmat un lider bolnav sau să se fi dezorientat în ape mai puțin adânci, a spus ea. De asemenea, schimbările climatice ar putea avea un impact deoarece modificările mediului, ale temperaturii apei sau ale habitatelor de pradă ar pot deruta balenele.

×
Subiecte în articol: balene Tasmania plaja eșuat
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close