Antena 3 Mediu Biodiversitate Delfinii din Marea Neagră ajung pe țărmurile României și Bulgariei cu arsuri grave și înfometați, din cauza războiului din Ucraina

Delfinii din Marea Neagră ajung pe țărmurile României și Bulgariei cu arsuri grave și înfometați, din cauza războiului din Ucraina

de Mia Lungu    |    Cătălina Buzoianu    |    29 Mai 2022   •   15:12
Delfinii din Marea Neagră ajung pe țărmurile României și Bulgariei cu arsuri grave și înfometați, din cauza războiului din Ucraina
Sursa foto: Kosta Atanasov

Biologii marini atrag atenţia asupra dezastrului provocat de explozii în Marea Neagră. Specialiştii bulgari au descoperit că mai mulţi marsuini, o specie de delfini de dimensiuni mai mici, au fost aduşi de curenţi în sud, după ce au suferit arsuri grave din cauza exploziilor. Mamiferele marine aveau plăgi şi arsuri şi erau foarte slăbite.

"Marsuinii, aceste cetacee care se aseamănă cu delfinii, au fost găsiţi pe coasta de sud a litoralului din Bulgaria în stare foarte gravă din cauza rănilor pe care le aveau. Biologii marini au estimat că marsuinii nu au mai putut să se hrănească de cel puţin 10 zile", spune Kosta Atanasov, biolog bulgar.

"Unii dintre marsuini prezentau răni, plagi arse care dovedesc apropierea de un loc de explozie. Singura explicație probabila fiind arsuri cauzate de fosfor, parctic, un element care arde și sub apa", a explicat și biologul Răzvan Popescu Mirceni.

Biologii spun că specia de cetacee traieşte lângă ţărmuri şi porturi şi este foarte posibil să se fi aflat, în această perioadă, în apropierea zonelor de operaţiuni militare.

"În această perioadă, peștii din Marea Neagră migrează spre Nord, spre zona de nord a Mării Negre și Marea Azov, unde se reproduc. Însă găsesc razboiul și mulți sunt răniți și pier acolo, alții sunt speriați de sonare, de bombe și ajung pe litoarlul romaensc sau bulgaresc unde nu găsesc hrana și temperatura este prea rece și pier, suferă", atrage atenția biologul Adrian Bîlbă.

Specialiştii trag un semnal de alarmă şi avertizează că ecosistemul din Marea Neagră este grav afectat de pe urma războiului din Ucraina.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close