Antena 3 CNN Mediu Cum se curăță de zăpadă panourile fotovoltaice. Sfaturi schimbate între prosumatori: "Acum a fost stratul gros și mi-a fost frică"

Cum se curăță de zăpadă panourile fotovoltaice. Sfaturi schimbate între prosumatori: "Acum a fost stratul gros și mi-a fost frică"

Pe grupurile de socializare, prosumatorii își dau sfaturi despre întreținerea panourilor fotovoltaice. De când a început sezonul rece, mulți dintre ei au vrut să știe cum pot curăța zăpada de pe panourile solare.

Cum se curăță de zăpadă panourile fotovoltaice. Sfaturi schimbate între prosumatori: "Acum a fost stratul gros și mi-a fost frică"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    06 Feb 2023   •   22:42

Unii prosumatori au curățat zăpada de pe panourile fotovoltaice cu raclete la care au aplicat cozi lungi, ații cu lopata de polietilena, iar alții cu mătura.

Aceștia spun că panourile au început să producă imediat după ce au fost curățate deși unii dintre ei, de teamă să nu le spargă, preferă să închidă sistemul.

”Pentru că au întrebat câteva persoane ce ai câștigat...Din 6 kwp am produs 0.2kwh cu zăpadă pe ele. Într-o zi întunecată produc cel puțin 1.4kwh.

Poate la ongrid nu contează însă la un invertor cu acumulatori (offgrid hibrid), cei 1.4kwh reprezintă aproximativ consumul propriu al invertorului pe 24h.

Dacă nu ai energia asta din soare, invertorul o ia din baterie, iar pentru a nu secătui bateria ori configurezi încărcare din rețea 2A ori oprești instalația de tot”, a scris un prosumator pe un grup de Facebook dedicat.

Alții spun că le-a fost teamă să curețe panourile.

”De 3 ani de când am panourile, nu le am curățat că nu era multă zăpadă. Acum a fost stratul gros și mi-a fost frică”, a spus altul.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice 2023: Bugetul pentru program va fi de cel puțin patru ori mai mare decât anul trecut

×
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close